Po kimchi, surówkach i mięsie przyszedł czas zmierzyć się z daniami mącznymi – Kuchnia koreańska: pierożki mandu.
Przygotowanie ciasta
Z mąki i wody wyróbcie gładkie ciasto na pierogi.
Podzielcie ciasto na 4 części, zrolujcie każdą z nich i pokrójcie na kawałki (jak ciasto na kopytka lub leniwe).
Każdy kawałek zrolujcie w kulkę, a każdą kulkę rozwałkujcie (lub uformujcie w dłoniach) na okrągły placuszek
Przygotowanie farszu
Poszatkujcie białą kapustę i sparzcie ją wrzątkiem.
W misce zmieszajcie mielone mięso, drobno pokrojony wędzony boczek, por, imbir, cebulę, kapustę, olej sezamowy, sól i pieprz.
Łyżeczką nakładajcie farsz na rozwałkowane placki ciasta i sklejajcie jak klasyczne pierogi.
Zagotujcie wodę w garnku i wrzucajcie do niej pierożki mandu porcjami. Każdą porcję gotujcie 7 minut, po czym wyjmijcie pierogi cedzakową łyżką i przełóżcie do miski z zimną wodą, trzymajcie je w wodzie przez 5 minut (nie będą się później sklejały), po czym znowu odcedźcie i przełóżcie do czystej miski.
Pierożki podawajcie z sosem – w miseczce zmieszajcie sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy.
Lista zakupów – Kuchnia koreańska: pierożki mandu
- 200 gram mielonej wieprzowiny
- 50 gram wędzonego boczku
- 5cm kawałek posiekanego pora
- 3cm kawałek startego imbiru
- pół małej cebuli
- 20 gram posiekanej białej kapusty
- łyżka oleju sezamowego
- sól, pieprz
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.
Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.
Kuchnia koreańska: pierożki mandu – źródła: „Korea. Nie tylko kimchi” Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.