Kuchnia koreańska: pierożki mandu

Kuchnia koreańska: pierożki mandu

Po kimchi, surówkach i mięsie przyszedł czas zmierzyć się z daniami mącznymi – Kuchnia koreańska: pierożki mandu.

Przygotowanie ciasta

Z mąki i wody wyróbcie gładkie ciasto na pierogi.

Podzielcie ciasto na 4 części, zrolujcie każdą z nich i pokrójcie na kawałki (jak ciasto na kopytka lub leniwe).

Każdy kawałek zrolujcie w kulkę, a każdą kulkę rozwałkujcie (lub uformujcie w dłoniach) na okrągły placuszek

Przygotowanie farszu

Poszatkujcie białą kapustę i sparzcie ją wrzątkiem.

W misce zmieszajcie mielone mięso, drobno pokrojony wędzony boczek, por, imbir, cebulę, kapustę, olej sezamowy, sól i pieprz.

Łyżeczką nakładajcie farsz na rozwałkowane placki ciasta i sklejajcie jak klasyczne pierogi.

Zagotujcie wodę w garnku i wrzucajcie do niej pierożki mandu porcjami. Każdą porcję gotujcie 7 minut, po czym wyjmijcie pierogi cedzakową łyżką i przełóżcie do miski z zimną wodą, trzymajcie je w wodzie przez 5 minut (nie będą się później sklejały), po czym znowu odcedźcie i przełóżcie do czystej miski.

Pierożki podawajcie z sosem – w miseczce zmieszajcie sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy.

Lista zakupów – Kuchnia koreańska: pierożki mandu

  • 200 gram mielonej wieprzowiny
  • 50 gram wędzonego boczku
  • 5cm kawałek posiekanego pora
  • 3cm kawałek startego imbiru
  • pół małej cebuli
  • 20 gram posiekanej białej kapusty
  • łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 250ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego

Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.

Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.

Kuchnia koreańska: pierożki mandu – źródła: „Korea. Nie tylko kimchi” Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz