Kuchnia Warmii i Mazur

Kuchnia Warmii i Mazur

Ładniejsza i tym razem dała się ponieść i wróciła do domu z torbą pełną kolejnych regionalnych książek kucharskich. Dziś na widelcu zatem kuchnia Warmii i Mazur. Natomiast w kolejnym wpisie podzielimy się z Wami sprawdzonymi miejscówkami na Mazurach, które odwiedziliśmy i w których się rozsmakowaliśmy.

Tradycyjne dania – kuchnia Warmii i Mazur

W kuchni tej, co nie powinno dziwić patrząc na historię tych ziem, królują ziemniaki, dużo ziemniaków. Robi się z nich sałatki, kluski, smaży placki. Do tego dochodzą knedle, kasza, kiełbasa, gęś, królik, ale i konina oraz dziczyzna. Raki, szczupak, łosoś i karp. Faworki, bliny,

  • babka ziemniaczana – z mięsem lub bez,
  • kiszka ziemniaczana – pamiętacie ją z filmu „Testosteron„?
  • farszynki – kotleciki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem,
  • z zup to szczawiowa, pokrzywowa, kartoflanka, krupnik, rakowa,
  • kiełbasa w piwie,
  • świeżynka – potrawka z wieprzowiny,
  • frykazy z kurczaka – gotowany kurczak z zasmażką i warzywami,
  • półgęsek – marynowane a następnie wędzone gęsie piersi,
  • dzyndzałki – czyli pierogi,
  • plince z pomoczką – placki ziemniaczane z wędzonką.

Niektóre z tych potraw udało nam się spróbować podczas naszego pobytu na Mazurach, niestety nie wszystkie. A szkoda, ale o tym już w kolejnym wpisie Mazury – co i gdzie zjeść.

Dla chcących zgłębić temat polecamy poniższe pozycje książkowe:

  • Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur” – Małgorzata K. Jankowska-Buttitta, wydawnictwo Jaworowy Dwór (fantastyczny reportaż o smakach Warmii i Mazur, w tym ponad 300 przepisów)
  • Zasmakuj w Warmii” – Waldemar Mierzwa, Krzysztof Mazurek, wydawnictwo Retman
  • Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich” – praca zbiorowa, wydawnictwo Retman

Dodatkowo

  • Informacje na temat kuchni Warmii i Mazur znajdziecie tu: klik.
  • Mazury – co i gdzie zjeść tu: klik.
  • Informacje na temat kuchni kaszubskiej tu: klik.
  • Gdańsk – co i gdzie zjeść: klik.
  • Gdańsk, Hel – co zwiedzić tu: klik.
  • Hel – co i gdzie zjeść: klik.
  • Jurata, Jastarnia – co i gdzie zjeść: klik.

Z kolei inne nasze:
– recenzje tu: klik
– relacje z podróży tu: klik
– mapa odwiedzonych miejsc: klik
– nasz Instagram

8 myśli na temat “Kuchnia Warmii i Mazur

  1. Pingback: Kuchnia kaszubska
  2. Pingback: muzeum-gdansk-hel
  3. Pingback: Chleb na piwie

Dodaj komentarz