Kurczak w białym winie

Kurczak w białym winie

Kolejne danie kuchni toskańskiej, znane pod nazwą Pollo alla cacciatora, czyli kurczak po myśliwsku lub po prostu też kurczak w białym winie.

Przygotowanie dania

Mięso z kurczaka umyjcie, jeżeli używacie filetów to pokrójcie je w większe kawałki.

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie posiekaną cebulę, ząbek czosnku oraz umyte listki szałwii i smażcie przez około 3 minuty. Chodzi o to, żeby listki zwiędły od temperatury.

Następnie dodajcie kawałki kurczaka, wymieszajcie i smażcie 10-15 minut, żeby mięso dobrze obsmażyło się z każdej strony a soki odparowały.

Wlejcie białe wytrawne wino, wymieszajcie i smażcie 5 minut, ważne żeby alkohol odparował.

Na koniec dodajcie obrane i pokrojone w kostkę pomidory, wymieszajcie wszystko porządnie i duście całość pod przykryciem przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien być gęsty.

Lista zakupów – Kurczak w białym winie

  • 1/2 kg mięsa z kurczaka
  • kilka listków szałwii
  • 1 cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • ząbek czosnku
  • 350 gram pomidorów
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    Jeśli chodzi o kurczaka, to idealnie sprawdzą się udka, skrzydełka oraz filety. Możecie też kupić całego kurczaka (około 1kg), podzielić go na części i z nich przygotować danie. Pamiętajcie tylko żeby odpowiednio zwiększyć proporcje pozostałych składników.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz