Kolejne danie kuchni toskańskiej, znane pod nazwą Pollo alla cacciatora, czyli kurczak po myśliwsku lub po prostu też kurczak w białym winie.
Przygotowanie dania
Mięso z kurczaka umyjcie, jeżeli używacie filetów to pokrójcie je w większe kawałki.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie posiekaną cebulę, ząbek czosnku oraz umyte listki szałwii i smażcie przez około 3 minuty. Chodzi o to, żeby listki zwiędły od temperatury.
Następnie dodajcie kawałki kurczaka, wymieszajcie i smażcie 10-15 minut, żeby mięso dobrze obsmażyło się z każdej strony a soki odparowały.
Wlejcie białe wytrawne wino, wymieszajcie i smażcie 5 minut, ważne żeby alkohol odparował.
Na koniec dodajcie obrane i pokrojone w kostkę pomidory, wymieszajcie wszystko porządnie i duście całość pod przykryciem przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien być gęsty.
Lista zakupów – Kurczak w białym winie
- 1/2 kg mięsa z kurczaka
- kilka listków szałwii
- 1 cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- ząbek czosnku
- 350 gram pomidorów
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jeśli chodzi o kurczaka, to idealnie sprawdzą się udka, skrzydełka oraz filety. Możecie też kupić całego kurczaka (około 1kg), podzielić go na części i z nich przygotować danie. Pamiętajcie tylko żeby odpowiednio zwiększyć proporcje pozostałych składników.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.