Czas pożegnać się z Maltą, dlatego na obiad proponujemy Wam zupę. A dokładniej, minestra – kuchnia maltańska, klasyczna zupa z wyspy. Z kolei jeżeli ciekawi was co i gdzie zobaczyć, zjeść na Malcie, to poczytajcie sobie to: klik.
Przygotowanie zupy
Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę. W garnku rozgrzejcie olej i zeszklijcie na nim cebulę. Następnie dodajcie 1,5 litra wody, wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujcie, aż warzywa zmiękną, następnie dodajcie 25 gram passaty i gotujcie jeszcze 10 minut. W międzyczasie osobno ugotujcie 25 gram makaronu nitki, powinien być na wpół ugotowany, odcedźcie (nie hartujcie! zimną wodą), po czym przełóżcie go do zupy i gotujcie 5 minut (makaron ma się rozgotować). Minestrę podawajcie zaraz po przygotowaniu, posypaną tartym żółtym serem. Smacznego!
Lista zakupów minestra – kuchnia maltańska
po 100 gram dynii, marchewki i kalafiora
50 gram cebuli
po 25 gram startego sera zółtego, pasatty i makaronu nitki
olej, sól, pieprz
Rada: zamiast dynii możecie dodać batatów. My zrezygnowaliśmy też z gotowania makaronu w zupie, bo miała nam ona starczyć na dwa dni, a wiadomo co robi makaron zostawiony na noc sama na sam z zupą. Ugotowaliśmy go więc osobno, i dodawaliśmy do minestry już na talerzu.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.