O podróżach możemy na razie zapomnieć, ale to nie powstrzyma nas od smakowania odległych krajów. Papas arrugadas, mojo verde i rojo – kuchnia teneryfska czas start!
Przygotowanie ziemniaczków
Dokładnie umyjcie 1/2 kg małych ziemniaków, ale nie obierajcie ich. Przełóżcie je do garnka i zalejcie wodą, ale tylko do połowy ich wysokości po czym dodajcie 70 gram soli morskiej. Całość wymieszajcie. Gotujcie ziemniaczki pod przykryciem 25 minut, co jakiś czas mieszając, po czym ściągnijcie pokrywkę i gotujcie je do odparowania wody. Dzięki temu zabiegowi, sól osadzi się na skórce zmieniaków. Uwaga, po odparowaniu wody sól w garnku zacznie strzelać i brudzić wszystko w około, to czas na ściągnięcie garnka z ognie.
Przygotowanie sosu mojo verde
W blenderze zmiksujcie na gładką masę 1/2 papryczki chilli (bez pestek) z pęczkiem natki i pęczkiem kolendry. Dodajcie 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kuminu, 2 łyżki octu winnego oraz 75 ml oliwy z oliwek oraz szczyptę soli.
Przygotowanie sosu mojo rojo
W blenderze zmiksujcie na gładką masę 1/2 papryczki chilli (bez pestek) z 2 ząbkami czosnku, łyżeczką kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i tyle samo słodkiej, 2 łyżkami octu winnego oraz 75 ml oliwy z oliwek oraz solą.
Lista zakupów – papas arrugadas, mojo verde i rojo – kuchnia teneryfska
½ kg drobnych ziemniaczków
70 gram soli morskiej
1 papryczka chili (bez pestek)
pęczek kolendry
pęczek natki pietruszki
4 ząbków czosnku
1,5 łyżeczki kuminu,
po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku, sól (do smaku)
4 łyżeczki octu winnego
150 ml oliwy z oliwek
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.