Pyszna pasta z tuńczyka i ogórków, z dodatkiem ziaren słonecznika, idealna do chleba lub jako dip do surowych warzyw.
Przygotowanie dania
Ciecierzycę zalejcie zimną wodą i odstawcie na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotujcie ją w tej samej wodzie w której się moczyła, do miękkości. Odcedźcie.
Ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę.
W misce zmieszajcie ugotowaną ciecierzycę i pokrojone ogórki kiszone.
Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączonego z zalewy tuńczyka, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Porządnie wymieszajcie, po czym zblendujcie na gładką masę.
Na koniec dodajcie poszatkowany koperek i pestki słonecznika, wymieszajcie i gotowe.
Lista zakupów – Pasta z tuńczyka i ogórków
- 120 gram tuńczyka w sosie własnym
- 2 kiszone ogórki
- 50 gram suchej ciecierzycy
- sól, pieprz
- koperek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek słonecznika
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.