pieczone warzywa

Pieczone warzywa z domowym sosem

Przepis na pieczone warzywa wziął się z poszukiwania dodatków do pieczonego mięsa. Szybko jednak odkryliśmy, że te warzywa całkiem dobrze sprawdzają się jako samodzielne danie.

Pieczone warzywa

Formę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową (mniej skrobania po pieczeniu) po czym ułóżcie na niej obrane warzywa takie jak: korzeń pietruszki i marchewki pokrojone w słupki. Następnie dodajcie dużego ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cztery małe cebule pokrojone w pióra. Możecie jeszcze dorzucić pieczarki oraz batata. Całość skropcie olejem, posypcie solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Na koniec warzywa wstawcie do piekarnika na 30 minut przed końcem pieczenia żeberek.

pieczone żeberka w miodzie
pieczone warzywa

Innym razem, zamiast pietruszki dodaliśmy do naszych warzyw brokuła oraz kalarepę. W tym przepisie tak naprawdę wszystko zależy od tego, co akurat macie pod ręką i czy da się to upiec w piekarniku. Eksperymentujcie więc śmiało.

pieczone warzywa
pieczone warzywa

Sosy do warzyw

Do tych dań dobrze pasuje sałatka Colesław. My dodatkowo robimy jeszcze trzy sosy: tatarski, curry oraz tzatziki. 

Sos tatarski: w miseczce wymieszajcie dwa ogórki kiszone pokrojone w drobną kosteczkę, następnie dodajcie cztery łyżki jogurtu greckiegodwie majonezusól i pieprz. Na koniec wrzućcie dwa ząbki czosnku starte na tarce. Całość wymieszajcie i gotowe.

Sosik curry: zmieszajcie cztery łyżki majonezu z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego, następnie dodajcie 1/3 łyżki musztardy oraz sól i curry.

Tzatziki: jednego ogórka obierz i zetrzyja na tarce (duże oczka), dodaj starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

pieczone warzywa
pieczone warzywa

Lista zakupów

1 pietruszka
1 marchewka
ziemniak
4 cebule
4 pieczarki
batat
brokuł
kalarepa
olej, sól, pieprz, rozmaryn

Sos tatarski:
2 ogórki kiszone
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sos curry:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/3 łyżki musztardy
sól, curry

Sos tzatziki:
1 ogórek
150 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz