Przepis na pieczone warzywa wziął się z poszukiwania dodatków do pieczonego mięsa. Szybko jednak odkryliśmy, że te warzywa całkiem dobrze sprawdzają się jako samodzielne danie.
Pieczone warzywa
Formę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową (mniej skrobania po pieczeniu) po czym ułóżcie na niej obrane warzywa takie jak: korzeń pietruszki i marchewki pokrojone w słupki. Następnie dodajcie dużego ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cztery małe cebule pokrojone w pióra. Możecie jeszcze dorzucić pieczarki oraz batata. Całość skropcie olejem, posypcie solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Na koniec warzywa wstawcie do piekarnika na 30 minut przed końcem pieczenia żeberek.
Innym razem, zamiast pietruszki dodaliśmy do naszych warzyw brokuła oraz kalarepę. W tym przepisie tak naprawdę wszystko zależy od tego, co akurat macie pod ręką i czy da się to upiec w piekarniku. Eksperymentujcie więc śmiało.
Sosy do warzyw
Do tych dań dobrze pasuje sałatka Colesław. My dodatkowo robimy jeszcze trzy sosy: tatarski, curry oraz tzatziki.
Sos tatarski: w miseczce wymieszajcie dwa ogórki kiszone pokrojone w drobną kosteczkę, następnie dodajcie cztery łyżki jogurtu greckiego, dwie majonezu, sól i pieprz. Na koniec wrzućcie dwa ząbki czosnku starte na tarce. Całość wymieszajcie i gotowe.
Sosik curry: zmieszajcie cztery łyżki majonezu z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego, następnie dodajcie 1/3 łyżki musztardy oraz sól i curry.
Tzatziki: jednego ogórka obierz i zetrzyja na tarce (duże oczka), dodaj starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Lista zakupów
1 pietruszka
1 marchewka
ziemniak
4 cebule
4 pieczarki
batat
brokuł
kalarepa
olej, sól, pieprz, rozmaryn
Sos tatarski:
2 ogórki kiszone
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sos curry:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/3 łyżki musztardy
sól, curry
Sos tzatziki:
1 ogórek
150 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.