Po karkówce i szynce przyszedł czas na pieczony schab do chleba.
Składniki
U nas tradycyjnie wszystkie składniki na pieczony schab do chleba od Lokalnego Rolnika. I tym razem Masarnia Kuznocin nie zawiodła, zamówiliśmy u nich 700 gram schabu wieprzowego bez kości. Przygotowania zacznijcie od marynaty do mięsa. Na początek w naczyniu żaroodpornym zmieszajcie trzy łyżki oliwy z oliwek z solą i czarnym pieprzem. W ilości po szczypcie każdego. Następnie dodajcie po płaskiej łyżeczce estragonu, słodkiej papryki i czosnku niedźwiedziego. Wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso przełóżcie do naczynia i natrzyjcie marynatą. Cierpliwie i dokładnie, z każdej strony. Przykryjcie pokrywką lub folią aluminiową i wstawcie do lodówki na 24 godziny.
Pieczenie
Następnego dnia, po upływie 24 godzin wyjmijcie naczynie z lodówki i wstawcie je do piekarnika. Następnie pieczcie mięso godzinę, z czego pierwsze 30 minut w 180 stopniach z opcją termoobieg. Następnie pozostałe 30 minut w 220 już bez termoobiegi. My w tym czasie wkładamy do piekarnika chleb i pieczemy razem z mięsem. Stąd ta temperatura i brak termoobiegu. Mięso pieczcie cały czas pod przykryciem. Po tym czasie wyciągnijcie naczynie z piekarnika i sciągnijcie pokrywkę, by dać mięsu odpocząć. Na koniec podawajcie z domowym chlebem, kiszonymi ogórkami, musztardą i/lub chrzanem. Przepisy na domowe pieczywo znajdziecie tu: pszenny oraz bezglutenowy.
Więcej naszych przepisów tu: klik. Oraz na Instagramie. Smacznego.