Pierogi to coś, co tygryski lubią najbardziej, zwłaszcza pierogi z ciecierzycą i pieczarkami. To prawda, jest z nimi trochę zabawy, ale jeżeli zrobi się ich dostatecznie dużo, resztę można zamrozić i mieć awaryjny obiad w dni, w których na stanie przy garach nie ma się ochoty.
Przygotowanie farszu do pierogów
Ciecierzycę zalejcie zimną wodą i odstawcie na noc do namoczenia.
Następnego dnia ugotujcie ją do miękkości w wodzie w której się moczyła.
Odcedzoną i przestudzoną ciecierzycę zblendujcie z dodatkiem oliwy z oliwek na gładką masę. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha, dodajcie więcej oliwy.
Pieczarki i cebulę pokrójcie w bardzo drobną kostkę, po czym usmażcie na patelni na odrobinie tłuszczu, aż cebula porządnie się zrumieni a sok z pieczarek odparuje.
W misce zmieszajcie masę z ciecierzycy, usmażone i przestudzone pieczarki z cebulą oraz sól i pieprz. Całość porządnie wymieszajcie, zblendujcie i gotowe.
Przygotowanie ciasta na pierogi
W misce wymieszajcie mąkę pszenną, 1/4 łyżeczki soli, dwie łyżki oliwy oraz 125ml gorącej wody.
Następnie zacznijcie wyrabiać ciasto łyżką (najlepiej silikonowa szpatułka).
Gdy składniki zaczną się łączyć zacznijcie ugniatać ciasto ręka i zagniatajcie tak długo, aż zrobi się gładkie i sprężyste.
Następnie uformujcie w kulę, zawińcie w folię aluminiową odstawcie na 30min.
Lepienie pierogów
Po 30 minutach rozwałkujcie ciasto najcieniej jak się da.
Z rozwałkowanego ciasta wytnijcie szklanką kółka. Albo, wersja dla leniwych, potnij ciasto na szerokie pasy a następnie pasy na duże kwadraty. Opcja kwadratów jest szybsza i nie zostawia resztek po wyciętych kółkach, które ponownie trzeba zagniatać i wałkować. I tak w koło Macieju. Ale do sedna.
Łyżeczką nakładajcie farsz na kawałki ciasta, po czym sklejcie jego boki.
Sklejajcie na tyle mocno, żeby pierogi nie rozkleiły się podczas gotowania, ale uważajcie żeby paznokciami nie uszkodzić ciasta.
W miedzyczasie zagotujcie wodę w garnku, jak zacznie wrzeć, dodajcie sól. Solenie wody przed zagotowaniem niepotrzebnie wydłuża czas jej gotowania.
Wrzućcie pierogi do gotującej się wody i gotujcie 4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Po 4 minutach wyłówcie je cedzakową łyżką i zahartujcie przez minutę w lodowatej wodzie.
Podawajcie posypane resztką farszu, skwarkami lub usmażoną cebulką. Co kto lubi.
Lista zakupów – Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami
- 150 gram suchej ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- 20 małych pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 250 gram mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 125ml gorącej wody
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.