Zachciało się węglowodanów z serem, ale nie chciało się czekać dwie godziny na dostawę. Więc wyciągnęło się patelnię i się zrobiło danie: pizza z patelni.
Pizza z patelni – ciasto
Przepis na ciasto wzięliśmy od Ania Gotuje. I zrobiliśmy wszystko tak, jak Ania przykazała. Ciasto wyrastało godzinę, a potem szybkie formowanie i na patelnię. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to nasza indukcja ma w ustawieniach temperaturę od 1 do 9. Pierwsze zalecane 5 minut piekliśmy z opcją 5, kolejne 10 minut z opcją 4. Z podanych w przepisie proporcji wyszły nam dwie pizze o średnicy dużego talerza.
Dodatki
Dodatki do pizzy zrobiliśmy już po swojemu. Ich skład podyktowała nam zawartość lodówki. Na patelni usmażyliśmy cebulę z czosnkiem i boczkiem. Boczek obowiązkowo od Lokalny Rolnik i Masarnii Kuznocin. Po usmażeniu i przełożeniu do miseczki na tej samej patelni zesmażyliśmy cztery łyżki passaty z suszonym oregano, solą i pieprzem.
Gdy ciasto było gotowe, czyli piekło się na patelni zalecane 5 minut, odwróciliśmy je na drugą stronę. Na ciasto nałożyliśmy sos pomidorowy, cebulę z boczkiem i ser. Do pizzy użyliśmy starty cheddar i pokrojony w kostkę ser gouda. Wyszło mega!
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.