Drugim miejscem, które odwiedziliśmy podczas krakowskiej edycji Restaurant Week Polska był Twój Kucharz na Zabłociu.
Twój Kucharz
Z zewnątrz miejsce dość niepozorne, ale w środku jest całkiem przyjemnie: jasno, przestronnie i co najważniejsze ich kuchnia jest otwarta na ciekawskie spojrzenia takich wścibskich ludzi ja my. Lubimy to!
Podczas festiwalu restauracja ta serwowała dwa rodzaje menu, oczywiście wybraliśmy to mięsne. I było pysznie. Zachwycił nas też prezentacja dań: ciekawe zestawienie kolorów i faktur. No i obsługa: przemiła pani, która troskliwie się nami zajęła i przymknęła oko na nasze fanaberie, czyli białe wino do wołowiny (ałć) bo czerwone niestety jednej połowie tego bloga poważnie szkodzi. I tak po chwili zajadaliśmy się:
– terrine z kaczki (confit) z daktylami, kiszonym kalafiorem w burakach, chutney z pigwy, cykorią i chlebem żytnim melba,
– następnie policzkami wołowymi długo pieczonymi (24 h według informacji w menu), pure z pasternaku, pieczoną marchewką z burakiem, chipsem z pasternaku, całość podana w towarzystwie sosu porto i brusznicy,
– a na deser zachwycający tort bezowy z sorbetem malinowym z lawendą (WOW!), wiejską śmietanką i chałwą.
Reasumując
Niezapomniane doznanie kulinarne, dla którego chce się wracać w to miejsce. W każdym kęsie czuć, że dania te zostały stworzone przez prawdziwych pasjonatów, ludzi którym się chce i którzy nie boją się eksperymentować z produktem. Dobra robota!
Twój Kucharz
Ślusarska 3, Kraków
https://www.facebook.com/twojkucharz/
Szef Kuchni: Bartłomiej Płócienniak