Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeń, Sezonowe warzywa i owoce: luty marzec, Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w maju, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: maj!
Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.
Maj to kontynuacja poprzednich miesięcy – marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, buraki, cebula, czosnek, natka i szczypiorek, szpinak, sałaty, rzodkiewka, rabarbar ale też kilka grządkowych nowości, takich jak np.:
Młode ziemniaki

- Właściwości – wspomagają trawienie, łagodzą zmęczenie, obniżają ciśnienie krwi, zawierają przeciwutleniacze .
- Witaminy i minerały – magnez, miedź, potas, wapń, fosfor, cynk, jod, żelazo, witaminy A, B, C.
- Kalorie – kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego letnia zupa z młodych warzyw.
Groszek

- Właściwości – przeciwdziała osteoporozie, chroni przed zawałem, zapobiega anemii.
- Witaminy i minerały – błonnik, magnez, potas, selen, sód, żelazo, wapń, witaminy C, E, K i B.
- Kalorie – 81 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego kaszę z warzywami.
Kalarepa

- Właściwości – posiada właściwości przeciwnowotworowe, bakteriobójcze, poprawia wzrok, oczyszcza organizm.
- Witaminy i minerały – kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, witamina C i B, .
- Kalorie – 27 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego pieczone warzywa z domowym sosem albo warzywne curry.
Szczaw

- Właściwości – opóźnia procesy starzenia się, zwalcza kaszel, wspomaga trawienie.
- Witaminy i minerały – potas, żelazo, witamina C.
- Kalorie – 20 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego młody bób z czosnkiem.
Agrest

- Właściwości – dobrze wpływa na wzrok, wspomaga trawienie, działa moczopędnie, ma właściwości uspokajające.
- Witaminy i minerały – luteina, błonnik, wapń, potas, fosfor, witamina A i C.
- Kalorie – 44 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego ciasto z agrestem i malinami.
Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl..
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Sezonowe warzywa i owoce: maj