Po poprzednim przepisie na pulczi ze śledzia: klik został tylko smak na więcj… śledzia. Tym razem więc postanowiliśmy zmierzyć się z klasyką, jaką są śledzie po kaszubsku.
Przygotowanie śledzi
Jeśli chodzi o rybę, to pół kilo solonych filetów śledziowych opłuczcie pod zimną wodą i zalejcie je zimnym mlekiem. Naczynie przykryjcie i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedźcie śledzie z mleka i pokrójcie je w paski. Mleko wylejcie, nie będzie Wam już potrzebne.
Jeśli chodzi o typ śledzi, solone filety śledziowe najprędziej znajdziecie na stoiskach ze sprzedażą ryb na wagę, niż w gablocie gdzie prym wiodą śledzie marynowane lub w oleju.
Sos do śledzi
Aby przygotować sos, musicie najpierw 25 gram rodzynek spażyć wrzątkiem, a następnie odcedźić. Następnie na patelni, na łyżce oliwy, zeszklijcie pokrojoną w cieńkie pióra cebulę, po czym dodajcie 500ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Całość wymieszajcie, przesmażcie 2 minuty i dodajcie rodzynki. Wymieszajcie ponownie, smażcie 5 minut, po czym wystudźcie sos.
Do miski włóżcie śledzie, dodajcie sos, całość wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie Wasze śledzie po kaszubsku będą gotowe do jedzenia.
Lista zakupów – śledzie po kaszubsku
1/2kg solonych filetów śledziowych
mleko (do wymoczenia śledzi)
oliwa
cebula
25 gram rodzynek
500ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
łyżeczka cukru
Więcej informacji na temat kuchni kaszubskiej tu: klik. A więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.
Po wystudzeniu klasc kawalki filetow i przekladac je sosem. Warto wiedziec, ze sledzie po kaszubsku najlepiej smakuja na drugi, a nawet trzeci dzien!