Makaronu nigdy dość, a spaghetti bolognese tym bardziej. Zwłaszcza, jeżeli jest to bolognese po mojemu.
Przygotowanie dania
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek.
Dodajcie posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli, wymieszajcie i smażcie 3 minuty.
Następnie dodajcie mieloną wołowinę, wymieszajcie i smażcie 10 minut. Dodajcie przyprawy – sól, pieprz, wędzoną i słodką paprykę, lubczyk.
Marchewki i pietruszkę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, dodajcie do mięsa, wymieszajcie, smażcie 10 minut. Po tym czasie wlejcie 200ml wody, przykryjcie i duście przez 30 minut.
Pomidorki koktajlowe umyjcie, przekrójcie na pół i dodajcie do sosu. Wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kwadrans.
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedźcie i wymieszajcie z sosem.
Lista zakupów – Spaghetti bolognese
- 400gr mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4cm kawałek papryczki chilli
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 15 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- po płaskiej łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki suszony lubczyk
- makaron spaghetti
Więcej tu: klik, i na Facebooku i Instagramie.
Czosnek, pietruszka, pomidory, lubczyk i papryka w bolonskim? Zart chyba?! Ten przepis ma sie nijak do wloskiego ragu, ktore powinno byc bardzo proste, miesne i dlugo duszone.
Odsyłam do pierwszego zdania w poście „jest to bolognese po mojemu” 🙂
O klasycznym przepisie na ragu pisałam tu: https://kartaczygotowka.pl/bolonia-atrakcje-i-kuchnia/