Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Makaronu nigdy dość, a spaghetti bolognese tym bardziej. Zwłaszcza, jeżeli jest to bolognese po mojemu.

Przygotowanie dania

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek.

Dodajcie posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli, wymieszajcie i smażcie 3 minuty.

Następnie dodajcie mieloną wołowinę, wymieszajcie i smażcie 10 minut. Dodajcie przyprawy – sól, pieprz, wędzoną i słodką paprykę, lubczyk.

Marchewki i pietruszkę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, dodajcie do mięsa, wymieszajcie, smażcie 10 minut. Po tym czasie wlejcie 200ml wody, przykryjcie i duście przez 30 minut.

Pomidorki koktajlowe umyjcie, przekrójcie na pół i dodajcie do sosu. Wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kwadrans.

Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedźcie i wymieszajcie z sosem.

Lista zakupów – Spaghetti bolognese

  • 400gr mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4cm kawałek papryczki chilli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • po płaskiej łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki suszony lubczyk
  • makaron spaghetti

Więcej tu: klik, i na Facebooku i Instagramie.

2 myśli na temat “Spaghetti bolognese

  1. Czosnek, pietruszka, pomidory, lubczyk i papryka w bolonskim? Zart chyba?! Ten przepis ma sie nijak do wloskiego ragu, ktore powinno byc bardzo proste, miesne i dlugo duszone.

Dodaj komentarz