Pyszna, letnia, słodko-wytrawna tarta z cukini śliwek i koziego sera. Z dodatkiem miodu i świeżego tymianku.
Przygotowanie ciasta
Ładniejsza tym razem poszła na łatwiznę i użyła gotowego ciasta na tartę. Jeżeli jednak chcecie przyrządzić je od podstaw, poniżej nasz przepis na Wiśniowa tarta z Miasteczka Twin Peaks.
W osobnym naczyniu wymieszajcie 60ml zimnego mleka 3,2% i pół łyżki octu. Mleko się zważy, ale tak ma być.
W misce zmieszajcie 170 gram mąki tortową z pół łyżkę soli. Dodajcie 110 gram zimnego, startego na dużych oczkach masła. Zacznijcie dodawać po łyżce mleka z octem i wyróbcie ciasto, ale nie za długo, po prostu szybko je zagniećcie.
Gotowe ciasto uformujcie w kulę, zawińcie w folię i wstawcie do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyciągnijcie je, rozwałkujcie na blacie oprószonym mąką, tak by miało grubość 3mm. Przełóżcie do foremki do tarty wyłożonej papierem do pieczenia i schłódźcie ponownie przez kwadrans w lodówce.
Przygotowanie tarty
Cukinię umyjcie i pokrójcie w cieńkie plasterki.
Plastry koziego sera pokrójcie na 4 części (kwadraty).
Śliwki umyjcie, wyjmijcie pestki i pokrójcie w półplasterki.
Na spodzie tarty zacznijcie układać na przemian plastry cukini i koziego sera, zaczynając od zewnątrz układajcie je na okrętkę do środka.
Następnie na każdym plastrze sera połóżcie po półplasterku śliwki.
Całość polejcie roztopionym masłem z miodem i posypcie gałązkami swieżego tymianku.
Tartę pieczcie 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – Tarta z cukini, śliwek i koziego sera
- gotowe ciasto na tartę
- 200 gram koziego sera w plasterkach
- duża cukinia
- 5 śliwek węgierek
- 2 łyżki masła
- łyżeczka miodu
- kilka gałązek świeżego tymianku
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.