Tarta z cukini śliwek i koziego sera

Tarta z cukini śliwek i koziego sera

Pyszna, letnia, słodko-wytrawna tarta z cukini śliwek i koziego sera. Z dodatkiem miodu i świeżego tymianku.

Przygotowanie ciasta

Ładniejsza tym razem poszła na łatwiznę i użyła gotowego ciasta na tartę. Jeżeli jednak chcecie przyrządzić je od podstaw, poniżej nasz przepis na Wiśniowa tarta z Miasteczka Twin Peaks.

W osobnym naczyniu wymieszajcie 60ml zimnego mleka 3,2% i pół łyżki octu. Mleko się zważy, ale tak ma być.

W misce zmieszajcie 170 gram mąki tortową z pół łyżkę soli. Dodajcie 110 gram zimnego, startego na dużych oczkach masła. Zacznijcie dodawać po łyżce mleka z octem i wyróbcie ciasto, ale nie za długo, po prostu szybko je zagniećcie.

Gotowe ciasto uformujcie w kulę, zawińcie w folię i wstawcie do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyciągnijcie je, rozwałkujcie na blacie oprószonym mąką, tak by miało grubość 3mm. Przełóżcie do foremki do tarty wyłożonej papierem do pieczenia i schłódźcie ponownie przez kwadrans w lodówce.

Przygotowanie tarty

Cukinię umyjcie i pokrójcie w cieńkie plasterki.

Plastry koziego sera pokrójcie na 4 części (kwadraty).

Śliwki umyjcie, wyjmijcie pestki i pokrójcie w półplasterki.

Na spodzie tarty zacznijcie układać na przemian plastry cukini i koziego sera, zaczynając od zewnątrz układajcie je na okrętkę do środka.

Następnie na każdym plastrze sera połóżcie po półplasterku śliwki.

Całość polejcie roztopionym masłem z miodem i posypcie gałązkami swieżego tymianku.

Tartę pieczcie 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – Tarta z cukini, śliwek i koziego sera

  • gotowe ciasto na tartę
  • 200 gram koziego sera w plasterkach
  • duża cukinia
  • 5 śliwek węgierek
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka miodu
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz