W upały dobrą alternatywą dla ciężkich, mięsnych dań mogą być dania z warzyw, na przykład vege burgery z kaszy i warzyw.
Przygotowanie burgerów
Kaszę gryczaną ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedźcie.
Marchewkę obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w lekko posolonej wodzie.
W misce zblendujcie ugotowane składniki, jajka oraz wszystkie przyprawy i natkę.
Dodajcie ziarna słonecznika i siemienia lnianego.
Z powstałej masy uformujcie kotleciki, przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie 25 minut, w 180 stopniach z termoobiegiem.
Tak przyrządzone burgery możecie jeść z bułką jak klasyczny burger z mięsem i warzywami, albo zawinąć je w liście sałaty, lub podać do obiadu zamiast tradycyjnych kotletów, do tego młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria, tylko wtedy użyjcie mniej kurkumy i imbiru.
Możecie też zamiast w kształt burgerów uformować je w pulpeciki i podać z makaronem oraz sosem pomidorowym. Smacznego.
Lista zakupów – Vege burgery z kaszy i warzyw
- 250 marchewki
- 10 gram świeżego imbiru
- 100 gram kaszy gryczanej
- 2 jajka
- natka
- łyżeczka oleju kokosowego
- po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
- łyżka ziaren słonecznika oraz siemienia lnianego
- sól, pieprz cayenne
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.