To rodzinna restauracja w której Szefem Kuchni jest mama i która gotuje autentyczne domowe dania kuchni wietnamskiej – tak w skrócie można opisać Wietnam na krakowskim Podgórzu.
W menu
Niekwestionowaną królową wśród podawanych tu dań jest zupa Pho, przygotowywana według rodzinnego przepisu, do wyboru z kurczakiem, wołowiną oraz w wersji wege. Na życzenie możecie domówić do niej świeże zioła, kiełki, chilli i limonkę. Zupę zamawiacie w dwóch rozmiarach – 250 i 500ml.
Wśród głównych dań prym wiodą różne wariacje na temat makaronu, podawane z krewetkami, kalmarami, tofu, wołowiną czy pulpecikami.
Na mniejszy głód do wyboru macie mini sajgonki nadziewane tofu, kurczakiem lub wieprzowiną, summer rolls, pierożki, marynowane mini bakłażany, krewetki panierowane w zielonym ryżu czy sałatka z mango i smażona kapusta pak choi. Na deser mango sticky rice i domowe lemoniady.
Nasz wybór
My zdecydowaliśmy się na zupę Pho – oczywista oczywistość – z dodatkiem wołowiny i świeżych ziół. I chociaz porcja była „mała” (250ml) to drugie danie musieliśmy zabrać ze sobą do domu – porcje są tu ogromne. Smażonej wołowiny z makaronem, ziołami, prażoną cebulką kiełkami, piklami, orzeszkami i sosem rybnym nie byliśmy w stanie zmieścić.
Sprawna obsługa, dobrze wyszkolona, przygotowana, chętna doradzić załoga. Przyjemny lokal, do tego stoliki na zewnątrz. A jedzenie? Nie ma sobie równych. Co dobrze widać po tłumnie odwiedzających restaurację gościach.
Wietnam
Kazimierza Brodzińskiego 2, Kraków Podgórze
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.