Inspiracją do dania Zagorski mlinci na dwa sposoby był nasz pobyt w Chorwacji o którym pisaliśmy tu: Rovinj, Pula, Rijeka, Mali Lošinj, Veli Lošinj, Lošinj, Osor oraz Zagrzeb. Zagorki mlinci kupiliśmy na targu w Rijece, jest to rodzaj ciasta makaronowego, które wyglądem przypomina podpłomyki lub macę, sprzedawany w formie suszonych placków, wpisany do Rejestru Niematerialnego Dziedzictwa Republiki Chorwacji.
Przygotowanie Zagorskiego mlinci
W garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól.
Płaty zagorskiego mlinci połamcie na kawałki, wsypcie do wody i gotujcie 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedźcie, przelejcie zimną wodą i odstawcie na bok.
Przygotowanie wersji mięsnej
Cebulę pokrójcie w grubą kostkę, boczek w paski.
Na patelni rozgrzejcie olej i zeszklijcie cebulę. Następnie dodajcie boczek i smażcie do zrumienienia. Na koniec dodajcie ugotowane i odcedzone Zagorskie mlinci, wymieszajcie i smażcie jeszcze minutę, dwie. Całość posypcie świeżo mielonym pieprzem.
Przygotowanie wersji warzywnej
Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie drobno posiekane paprzyczkę chili i czosnek. Wymieszajcie i smażcie minutę.
Dodajcie pokrojonego w półplasterki pora, wymieszajcie, smażcie dwie minuty.
Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, wymieszajcie, smażcie dwie minuty. Po czym dodajcie liście szpinaku. Całość przyprawcie solą, pieprzem, słodką papryką, smażcie 5 minut.
Na koniec dodajcie ugotowane Zagorski mlinci. Smacznego!
Lista zakupów – Zagorski mlinci na dwa sposoby
- 250 gram Zagorski mlinci (przepis jak wykonać je samodzielnie poniżej)
- łyżka oliwy z oliwek
- 2cm kawałek papryczki chili
- ząbek czosnku
- 5cm kawałek pora
- 100 gram szpinaku
- 1 czerowna papryka
- cebula
- 150 gram boczku
- sól, pieprz
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
Tradycyjnie Zagorski mlinci podajcie się z pieczonym w całości idnykiem (purica s mlincima). My przyrządziliśmy go z boczkiem oraz z warzywami. Ogólnie Zagorski mlinci to dodatek do dań mięsnych, zamiast ryżu, klasycznego makaronu czy ziemniaków.
Przygotowanie domowych mlinci
- 450 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
Mąkę wymieszajcie z solą, jajkami powoli dolewając ciepłą wodę.
Wyrabiajcie aż nabierze konsystencji ciasta. Jeżeli ciasto się klei, podsypcie mąką.
Przełóżcie ciasto na blat, przekrójcie na pół i każdą część rozwałkujcie na bardzo cieniutki placek, podsypując mąką żeby się nie kleiło do wałka.
Rozwałkowane placki pokrójcie na szerokie paski, trójkąty, jak Wam wygodnie.
Następnie każdy pasek smażcie na suchej patelni, po minucie z każdej strony.
Usmażone placki ostudźcie i odstawcie przykryte ściereczką w suche miejsce na noc, a następnie szczelnie zamknijcie je w plastikowym woreczku na 3-4 dni.
Po tym czasie możecie je gotować zgodnie z instrukcją powyżej.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.