Domowe pieczywo

Domowe pieczywo

Domowe pieczywo – tą część bloga będziemy uzupełniać na bieżąco, o nowe przepisy na chleb, bułki i inne, pyszne domowe wypieki.

Bajgle

Ten przepis znaleźliśmy na blogu Moje Wypieki i z miejsca go pokochaliśmy. Bajgle wychodzą obłędne, fakt ich przygotowanie wymaga trochę czasu, ale naprawę warto. Poniżej na zdjęciu efekt naszej pracy, więcj tu: klik.

moje wypieki blog
Bajgle

Domowe pieczywo – proziaki

Według bloga Ania Gotuje. Uwielbiamy ten blog, przepisy są proste, dobrze opisane, a przygotowane z nich dania zawsze wychodzą pyszne. Proziaki robimy często, dla nas samych, dla znajomych i rodziny. Wszyscy je uwielbiają. Poniżej na zdjęciu efekt naszej pracy, a więcej tu: klik.

Proziaki

Chrzanowe paluchy

To też przepis z bloga Ania Gotuje. Jest obłędny. Trafiliśmy na niego szukając inspriacji, co by tu na szybko do piwa upiec. I tak wpadł nam w ręce ten przepis. A że wszystkie potrzebne składniki były pod ręką, no to zabraliśmy się za piecznie. Na zdjęciu efekt naszych wypieków, a więcej tu: klik.

Chrzanowe paluchy
Domowe pieczywo – chrzanowe paluchy

Domowe pieczywo – domowy chleb

Chleb który zrobiliśmy, mimo tego że pszenny i bardzo lekki, postał sobie kolejne kilka dni. Zaskoczyło to nas, spodziewaliśmy się reakcji jak w przypadku bagietki. Ale nie, dał radę. Do jego wykonania będzie potrzebne: mąka, drożdże, cukier, sól, ciepła woda, olej. Pół kilo mąki zmieszać z opakowaniem suchych drożdży, dodać łyżeczkę cukru i soli. Następnie dolać nieco ponad szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Na koniec formę wstawić do piekarnika, i piec pół godziny w temperaturze 220 stopni. My używamy opcji z termoobiegiem. Jeśli chodzi o mąkę, zmieszaliśmy pół na pół pszenną z mąką typ 00.

Domowe pieczywo
Domowe pieczywo

Dodatkowo polecamy przepis na chleb wg bloga Eksperymentalnie, pieczemy go przynajmniej dwa razy w miesiącu. Jest prosty, szybki i bez glutenu. Wiecej tu: klik.

Zapraszamy też na nasz Instagram.

Dodaj komentarz