Dziś na obiad stek bavette z fioletowymi warzywami i paprykową oliwą. Bavette to sposób cięcia w jaki wycina się stek z łaty wołowej, bardzo delikatny w smaku.
Przygotowanie warzyw
Ziemniaki i marchewkę umyjcie, nie obierajcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedźcie je, ziemniaki pokrójcie w grube plastry, marchwki wzdłóż na pół.
W miseczce zmieszajcie oliwę z oliwek i wędzoną paprykę w proszku, posmarujcie nią talerz i ułóżcie na nim ugotowane warzywa oraz pomidorki.
Przygotowanie mięsa
Rozgrzejcie patelnię grillową.
Steki wyciągnijcie z lodówki na godzinę przed smażeniem żeby nabrały temperatury pokojowej.
Osuszcie je papierowym ręcznikiem, po czym posmarujcie z jednej strony olejem rzepakowym. Wetrzyjcie olej w mięso (na razie po jednej stronie), posólcie i posmarowaną stroną połóżcie na rozgrzanej patelni grillowej.
Przez 8 kolejnych minut nie ruszajcie mięsa. Przed upływem tego czasu posmarujcie steki ponownie olejem (stronę wcześniej nie posmarowaną), posólcie i dopiero po tym czasie szczypcami (nie widelcem, bo wypłyną soki) obróćcie steki na drugą stronę. Z kolei usmażoną stronę posypcie czarnym pieprzem. Smażcie steki kolejne 8 minut.
Upieczone steki przełóżcie na kratkę i dajcie im 5 minut by mięso odpoczęło. Po tym czasie pokrójcie je w plastry.
Lista zakupów – stek bavette z fioletowymi warzywami
- 250 gram steka bavette
- 6 małych fioletowych ziemniaczków
- 2 fioletowe marchewki
- 4 pomiodorki koktajlowe
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka wędzona
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.