Stek bavette z fioletowymi warzywami

Stek bavette z fioletowymi warzywami

Dziś na obiad stek bavette z fioletowymi warzywami i paprykową oliwą. Bavette to sposób cięcia w jaki wycina się stek z łaty wołowej, bardzo delikatny w smaku.

Przygotowanie warzyw

Ziemniaki i marchewkę umyjcie, nie obierajcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedźcie je, ziemniaki pokrójcie w grube plastry, marchwki wzdłóż na pół.

W miseczce zmieszajcie oliwę z oliwek i wędzoną paprykę w proszku, posmarujcie nią talerz i ułóżcie na nim ugotowane warzywa oraz pomidorki.

Przygotowanie mięsa

Rozgrzejcie patelnię grillową.

Steki wyciągnijcie z lodówki na godzinę przed smażeniem żeby nabrały temperatury pokojowej.

Osuszcie je papierowym ręcznikiem, po czym posmarujcie z jednej strony olejem rzepakowym. Wetrzyjcie olej w mięso (na razie po jednej stronie), posólcie i posmarowaną stroną połóżcie na rozgrzanej patelni grillowej.

Przez 8 kolejnych minut nie ruszajcie mięsa. Przed upływem tego czasu posmarujcie steki ponownie olejem (stronę wcześniej nie posmarowaną), posólcie i dopiero po tym czasie szczypcami (nie widelcem, bo wypłyną soki) obróćcie steki na drugą stronę. Z kolei usmażoną stronę posypcie czarnym pieprzem. Smażcie steki kolejne 8 minut.

Upieczone steki przełóżcie na kratkę i dajcie im 5 minut by mięso odpoczęło. Po tym czasie pokrójcie je w plastry.

Lista zakupów – stek bavette z fioletowymi warzywami

  • 250 gram steka bavette
  • 6 małych fioletowych ziemniaczków
  • 2 fioletowe marchewki
  • 4 pomiodorki koktajlowe
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka wędzona

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz