Dziś na obiad pieczony dorsz nadziewany szpinakiem z jogurtem, a dokładniej polędwica z dorsza faszerowana nadzieniem ze świeżego szpinaku i jogurtu greckiego, w towarzystwie pieczonych warzyw.
Przygotowanie ryby
Polędwicę z dorsza umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i rozetnijcie wzdłuż (tak jak np. rozcinacie bagietkę żeby przygotować dużą kanapkę) ale nie dochodząć nożem do drugiej krawędzi ryby.
Poszatkujcie koperek i natkę.
W misce zmieszajcie jogurt grecki, szpinak, natkę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Nadzienie przełóżcie do ryby, a jej wcześniej rozciętą krawędź ciasno zepnijcie wykałaczkami.
Rybę zawińcie w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrze, wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Przygotowanie warzyw
Warzywa – pieczarki, cukinię, paprykę umyjcie, pokrójcie w większe kawałki.
Foremkę wyłóżcie folią aluminiową (matową stroną do góry), przełóżcie na nią warzywa, dodajcie sól, pieprz, łyżkę oleju, wymieszajcie, zawińcie u góry i pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – pieczony dorsz nadziewany szpinakiem z jogurtem
- 300 gram polędwicy z dorsza
- 100 gram świeżego szpinaku baby
- 100 ml jogurtu greckiego
- sok z połówki cytryny
- 2 gałązki koperku i natki
- 40 gram pieczarek
- 150 gram cukinii
- papryka czerwona
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.