Jakie to dobre, słodkie, przyjemnie cynamonowe i imbirowe zarazem. Idealne do porannej kawy lub wieczorem z kubkiem ciepłego mleka. Taki właśnie jest nasz cynamonwo-imbirowy bubble bread!
Przygotowanie ciasta na chlebek
Do miski wsypcie mąkę pszenną, sól, dwie łyżki cukru trzcinowego oraz suche drożdże.
Dodajcie masło roztopione w mleku, wodę i przy pomocy haków (lub ręcznie) wyróbcie ciasto na jednolitą masę. U nas trwało to 15 minut. Ciasto będzie lepkie, luźne ale takie ma być. Przykryjcie je i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie w misce zmieszajcie cukier, cynamon i imbir.
Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia.
Z wyrośniętego ciasta odrywajcie po kawałku i formujcie kulki. Ciasto będzie lepić się do rąk ale to nie szkodzi, po czym każdą kulkę obtoczcie w mieszancie cukru, cynamonu i imbiru po czym ułóżcie obok siebie na blaszce.
Bubble bread pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – cynamonwo-imbirowy bubble bread
- 250 gram mąki pszennej tortowej
- 4 gramy suchych drożdży
- łyżka roztopionego masła
- dwie łyżki mleka
- 60 gram cukru trzcinowego
- 3 łyżki cynamonu
- łyżka imbiru w proszku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 150 ml ciepłej wody
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.