Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na Kuchnia japońska: chleb mleczny Hokkaido. Jego nazwa wzięła się stąd, że po rozerwaniu upieczonego chleba na pół widać w środku włókna miąszu, identyczne jak w dyni Hokkaido.
Przygotowanie ciasta na chleb

Chleb mleczny jest chlebem drożdżowym, a jego sekret tkwi w gotowanym zakwasie.
Aby przygotować zakwas musicie w garnku zmieszać 3 łyżki mleka (3,2% tłuszczu) z 2 łyżkami mąki pszennej chlebowej oraz 60ml zimnej wody. Mieszając, tak długo, aż znikną grudki, doprowadźcie zakwas do wrzenia (zajmie to około 5 minut) – masa ma zgęstnieć, jednak nadal pozostać lejąca (a nie zbić się w kluchę). Odstawcie do ostygnięcia.
W misce robota zmieszajcie obydwie mąki, mleko w proszku i mleko podgrzane, cukier, drożdże, sól, jaja, masło oraz przygotowany wcześniej i przestudzony zakwas, wyrabiajcie hakami przez 10 minut.
Po tym czasie szklaną miskę wysmarujcie dodatkową porcją masła, przełóżcie do niej chleb, zakryjcie folią i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Formowanie i pieczenie chleba
Po upływie tego czasu zagniećcie ciasto w kulę a następnie podzielcie na trzy równe części. Z każdą częścią postępujcie jak opisaliśmy i pokazaliśmy na zdjęciach poniżej.







Pierwszy kawałek ciasta rozwałkujcie na kształt owalu, po czym złóżcie do środka najpierw jego dolną a następnie górną krawędź, dobrze doklejając końce. Złożone ciasto ma przypominać kopertę.
Teraz obróćcie tak złożone ciasto o 90 stopni, by jego wcześniej boczne krawędzie stały się Waszymi górnymi i dolnymi i ponownie rozwałkujcie ciasto, po czym zwińcie je w roladę zaczynając od dolnej krawędzi. Te czynności powtórzcie z każdą z trzech porcji ciasta.
Foremkę wysmarujcie masłem i przełóżcie do niej wszystkie trzy zrolowane kawałki ciasta, przykryjcie i zostawcie do wyrośnięcia na 50 minut.
Po tym czasie posmarujcie chleb mlekiem i pieczcie w piekarniku przez 45 minut, w 175 stopniach, z termoobiegiem. Następnie wyciągnijcie foremkę z piekarnika i ostawcie na 10 minut, na koniec wyciągnijcie z niej chleb i odstawcie na kratkę do wystygnięcia.
Chlebek w smaku jest słodki, przypomina chałkę lub brioszkę, idalnie sprawdzi się więc przy słodkich śniadaniach. Do tego długo zachowuje świeżość.
Lista zakupów – kuchnia japońska:
- 3 łyżki mleka (3,2% tłuszczu)
- 2 łyżki mąki pszennej chlebowej
- 60ml zimnej wody
- 315 gram mąki pszennej chlebowej
- 30 gram mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki pełnotłustego mleka w proszku
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- łyżeczka soli
- jajko
- 120ml ciepłego mleka (3,2% tłuszczu)
- 60 gram miękkiego masła
- plus dodatkowe mleko i masło do smarowania misek i chlebka przed pieczeniem
Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Kuchnia japońska: chleb mleczny – źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin, Ch. Ying, „Prawdziwa kuchnia japońska” S. Sakai.