Klasyczne, bardzo pikantne indyjskie danie, a jednak zainspirowane kuchnią hiszpańską. Możecie je przygotować z kurczakiem lub w wersji wege z warzywami np. ziemniakami, papryką, kalafiorem, marchewką. Kuchnia indyjska: kurczak w sosie vindaloo.
Przygotowanie kurczaka
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w 3 cm kostkę.
W misce zmieszajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty 2 cm kawałek imbiru oraz łyżkę sosu sojowego. Dodajcie pokrojonego kurczaka, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na godzinę do lodówki.
Na patelnię wlejcie łyżkę oleju rzepakowego, przełóżcie zamarynowanego kurczaka I smażcie z każdej strony aż się zrumieni.
Przygotowanie sosu vindaloo
Blenderem, młynkiem lub w moździerzu zmielcie na proszek kumin, gorczycy, kolendrę, goździki i pieprz.
Dodajcie chilli, kurkumę, paprykę, cynamon, kardamon, czosnek, imbir, ocet, sok z cytryny, olej, wodę i wszystko zmiksujcie, użyjcie na gładką pastę.
Na czystej patelni rozgrzejcie olej i smażcie cebulę do zeszklenia. Dodajcie pastę vindaloo, wymieszajcie i smażcie minutę.
Następnie dodajcie pomidory, cukier, sól, ocet balsamiczny, 1/4 szklanki wody i kurczaka. Przykryjcie i duście 15 minut.
Danie podawajcie z ugotowanym ryżem.
Lista zakupów – kuchnia indyjska: kurczak w sosie vindaloo
- 350 gram filetów z kurczaka (2 pojedyńcze filety)
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół płaskiej łyżeczki ziaren kuminu
- po płaskej łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
- 4 goździki
- czarny pieprz
- dwie suszone papryczki chilli
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- po pół płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu
- 8 ząbków czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sok z cytryny
- łyżka oleju rzepakowego (+ łyżka)
- 4 łyżki wody
- cebula czerwona
- 8 pomidorków koktajlowych
- pół płaskiej łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżka octu balsamicznego
- sól
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle