Kuchnia indyjska: kurczak w sosie vindaloo

Kuchnia indyjska: kurczak w sosie vindaloo

Klasyczne, bardzo pikantne indyjskie danie, a jednak zainspirowane kuchnią hiszpańską. Możecie je przygotować z kurczakiem lub w wersji wege z warzywami np. ziemniakami, papryką, kalafiorem, marchewką. Kuchnia indyjska: kurczak w sosie vindaloo.

Przygotowanie kurczaka

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w 3 cm kostkę.

W misce zmieszajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty 2 cm kawałek imbiru oraz łyżkę sosu sojowego. Dodajcie pokrojonego kurczaka, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na godzinę do lodówki.

Na patelnię wlejcie łyżkę oleju rzepakowego, przełóżcie zamarynowanego kurczaka I smażcie z każdej strony aż się zrumieni.

Przygotowanie sosu vindaloo

Blenderem, młynkiem lub w moździerzu zmielcie na proszek kumin, gorczycy, kolendrę, goździki i pieprz.

Dodajcie chilli, kurkumę, paprykę, cynamon, kardamon, czosnek, imbir, ocet, sok z cytryny, olej, wodę i wszystko zmiksujcie, użyjcie na gładką pastę.

Na czystej patelni rozgrzejcie olej i smażcie cebulę do zeszklenia. Dodajcie pastę vindaloo, wymieszajcie i smażcie minutę.

Następnie dodajcie pomidory, cukier, sól, ocet balsamiczny, 1/4 szklanki wody i kurczaka. Przykryjcie i duście 15 minut.

Danie podawajcie z ugotowanym ryżem.

Lista zakupów – kuchnia indyjska: kurczak w sosie vindaloo

  • 350 gram filetów z kurczaka (2 pojedyńcze filety)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół płaskiej łyżeczki ziaren kuminu
  • po płaskej łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
  • 4 goździki
  • czarny pieprz
  • dwie suszone papryczki chilli
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • po pół płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu
  • 8 ząbków czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sok z cytryny
  • łyżka oleju rzepakowego (+ łyżka)
  • 4 łyżki wody
  • cebula czerwona
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • pół płaskiej łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz