Po kiszonkach kimchi, drugim popularnym dodatkiem do dań są świeże surówki. Poniżej znajdziecie cztery przepisy na te chrupiące pyszności. Kuchnia koreańska: surówki.
Surówka colesław po koreańsku
Lista zakupów:
- ćwiartka białej kapust
- 5cm kawałek pokrojonego w słupki pora
- dwie pokrojone w słupki marchewki
- łyżka papryki gochugaru
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3cm kawałek imbiru starty na tarce
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżka octu
- dwie łyżki oleju sezamowego
Kapustę umyjcie, poszatkujcie, przełóżcie do miski, dodajcie por i marchewkę, wymieszajcie.
W miseczce zmieszajcie mieloną paprykę, czosnek, imbir, sól, cukier, ocet, olej sezamowym. Wymieszajcie, dodajcie do miski z kapustą, ponownie wszystko wymieszajcie i gotowe. Surówkę przechowujcie w lodówce, można ją jeść do tygodnia.
Surówka z ogórków (oi namul) – ulubiona Silniejszego
Lista zakupów:
- ogórek szklarniowy
- 3cm kawałek poszatkowanego pora
- pół łyżki cukru
- po łyżeczce octu ryżowego, soli, papryki gochugaru
Ogórka umyjcie, nie obierajcie, pokrójcie w cieńkie plasterki.
Dodajcie poszatkowanego pora, cukier, sól, ocet ryżowy i paprykę. Wymieszajcie, odstawcie na pół godziny.
Surówka ze szpinaku (shigumchi namul)
Lista zakupów:
- 100 gram szpinaku baby
- 1/4 łyżki soli
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 5cm posiekany kawałek pora
Szpinak umyjcie, zalejcie wrzątkiem, następnie zimną wodą, odcedźcie, mocno wyciśnijcie, posiekajcie i przełóżcie do miski.
Dodajcie sól, por, olej sezamowy, wymieszajcie, smacznego.
Surówka z białej rzodkiewki (moo namul) – ulubiona Silniejszego
Lista zakupów:
- 350 gram obranej białej rzodkwi
- 5cm poszatkowanego pora
- ząbek czosnku
- pół łyżki soli
- łyżka oleju sezamowego
Rzodkiew pokrójcie w słupki, zalejcie wodą i od momentu zagotowania gotujcie 10 minut.
Odcedźcie, dodajcie sól, czosnek, por i olej sezamowy, wymieszajcie, ponownie podgrzejcie.
Surówkę można jeść na ciepło i zimno.
Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.
Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.
Kuchnia koreańska: surówki – źródła: „Korea. Nie tylko kimchi” Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.