Dzisiaj na obiad postanowiliśmy przyrządzić szybkie danie z kurczaka i gotowanego ryżu, smażone na patelni, z dodatkiem cebuli, pora i pikantnych koreańskich przypraw. Kuchnia koreańska: smażony kurczak bokkeum.
Przygotowanie kurczaka bokkeum
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowymręcznikiem, pokrójcie w cieńkie plastry i odstawcie na bok.
Cebulę i pora pokrójcie w cieńkie półksiężyce, odstawcie.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie kurczaka, pora, cebulę i smażcie od czasu do czasu mieszając, aż kurczak nie będzie surowy – zajmie to Wam jakieś 7 minut.
Następnie do składników na patelni dodajcie ugotowany wcześniej i odcedzony ryż pełnoziarnisty, wymieszajcie po czym dodajcie pikantną pastę gochujang z papryki chili, ocet jabłkowy, cukier, olej sezamowy i sól do smaku. Wymieszajcie porządnie całość i smażcie jeszcze około 5 minut.
Lista zakupów – Kuchnia koreańska: smażony kurczak bokkeum
- dwa filety z kurczaka
- cebula
- 5cm kawałek pora
- woreczek ugotowango ryżu pełnoziarnistego (lub zwykły)
- łyżka pasty gochujang z chili
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka cukru
- sól
- olej rzepakowy
Rada: do tego dania idealnie pasują koreańskie kiszonki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-kimchi-na-3-sposoby/ ) oraz surówki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-surowki/).
Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.
Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.