Kuchnia koreańska: smażony kurczak bokkeum

Kuchnia koreańska: smażony kurczak bokkeum

Dzisiaj na obiad postanowiliśmy przyrządzić szybkie danie z kurczaka i gotowanego ryżu, smażone na patelni, z dodatkiem cebuli, pora i pikantnych koreańskich przypraw. Kuchnia koreańska: smażony kurczak bokkeum.

Przygotowanie kurczaka bokkeum

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowymręcznikiem, pokrójcie w cieńkie plastry i odstawcie na bok.

Cebulę i pora pokrójcie w cieńkie półksiężyce, odstawcie.

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie kurczaka, pora, cebulę i smażcie od czasu do czasu mieszając, aż kurczak nie będzie surowy – zajmie to Wam jakieś 7 minut.

Następnie do składników na patelni dodajcie ugotowany wcześniej i odcedzony ryż pełnoziarnisty, wymieszajcie po czym dodajcie pikantną pastę gochujang z papryki chili, ocet jabłkowy, cukier, olej sezamowy i sól do smaku. Wymieszajcie porządnie całość i smażcie jeszcze około 5 minut.

Lista zakupów – Kuchnia koreańska: smażony kurczak bokkeum

  • dwa filety z kurczaka
  • cebula
  • 5cm kawałek pora
  • woreczek ugotowango ryżu pełnoziarnistego (lub zwykły)
  • łyżka pasty gochujang z chili
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • olej rzepakowy

Rada: do tego dania idealnie pasują koreańskie kiszonki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-kimchi-na-3-sposoby/ ) oraz surówki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-surowki/).

Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.

Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz