Wieść niesie, że serwowano go już w czasach starożytnych zwycięzcom olimpiady, czyli ponad 2 tysiące lat temu. Współcześnie doczekał się własnego święta. 30 lipca obchodzimy Nietypowe święta kulinarne: Międzynarodowy Dzień Sernika.
Historia sernika
Ten starożytny, grecki nazywał się plakous i serwowany był z suszonymi owocami oraz orzechami. Znany zarówno w starożytnej Grecji jak i Rzymie, uważany za deser elegancki, ekskluzywny.
Z kolei pierwszy drukowany przepis na sernik opublikowany został w książce kucharskiej pochodzącej z 1545 roku.
Natomiast do Polski ciasto to trafiło z Wiednia, najpewniej za czasów Jana III Sobieskiego i bitwy pod Wiedniem.
Rodzaje serników
Pieczone, na zimno, na spodzie z ciasta, herbatników, czekoladowej masy, z twarogu, serków Philadelphia, greckich jogurtów, z dodatkiem dyni, peanaut butter, pistacji, ozdobione truskawkową galaretką, świezymi owocami, musem z marakui, posypane cukrem pudrem, polane lukrem, czekoladową polewą. A jaki jest Wasz ulubiony sernik?
- Wiedeński – z dodatkiem wanilii i posypany cukrem pudrem,
- Krakowski – taki jak wiedeński ale ozdobiony polewą z charakterystycznym wzorem w kratkę,
- Polski – z rodzynkami i zagęszczony budyniem,
- Królewski – o czekoladowym spodzie i czekoladowej kruszonce u góry,
- Nowojorski – ze spodem z krakersów i mąki graham, z kolei do masy dodaje się śmietanę,
- Baskijski – z serków Philadelphia, lekko słony w smaku, z opadniętą przypieczoną górą.
Nasze przepisy na sernik
Nietypowe święta kulinarne – lipiec:
1 – Międzynarodowy Dzień Owoców
3 – Dzień czerwonej Ostrej Papryczki Chili
4 – Święto Hot – Doga
7 – Światowy Dzień Czekolady
13 – Dzień Frytek
30 – Międzynarodowy Dzień Sernika
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Nietypowe święta kulinarne: Międzynarodowy Dzień Sernika