Bułeczki z makiem i śliwkami

Bułeczki z makiem i śliwkami

Przygotowane z ciasta drożdżowego, smażone na suchej patelni, posmarowane mielonym makiem zmieszanym z powidłami śliwkowymi – tak w skórcie można opisać bułeczki z makiem i śliwkami, na Morawach znane jako staroměstské báleše.

Przygotowanie bułeczek

W małym naczyniu zmieszajcie pokruszone świeże drożdże z połową łyżki cukru i trzema łyżkami ciepłego mleka. Odstawcie na kwadrans.

W dużej misce zmieszajcie mąkę, pozostałe mleko, sól, jajko i drożdżowy zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W innej miseczce wymieszajcie mielony mak z powidłami śliwkowymi.

Gdy ciasto wyrośnie odrywajcie po kawałku, z każdego kawałka uformujcie najpierw kulkę a potem spłaszczcie ją i rękami uformujcie placek naciągając ciasto w każdym kierunku. Uformowane bułeczki ponownie przykryjcie i zostawcie do wyrośnięcia na kwadrans.

Rozgrzejcie patelnię i smażcie na niej bułeczki, bez dodatku tłuszczu, aż się zrumienią z każdej strony.

Usmażone bułeczki posmarujcie makiem zmieszanym z powidłami śliwkowymi.

Możecie też posypać je cukrem pudrem lub użyć innego owocowego dżemu, nutelli, na co tylko przyjdzie Wam ochota. Nam najlepiej smakują w wresji klasycznej, z makiem i powidłami śliwkowymi.

Lista zakupów – Bułeczki z makiem i śliwkami

  • 1/2kg mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 20 gram świeżych drożdzy
  • łyżka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mielonego maku
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz