Przygotowane z ciasta drożdżowego, smażone na suchej patelni, posmarowane mielonym makiem zmieszanym z powidłami śliwkowymi – tak w skórcie można opisać bułeczki z makiem i śliwkami, na Morawach znane jako staroměstské báleše.
Przygotowanie bułeczek
W małym naczyniu zmieszajcie pokruszone świeże drożdże z połową łyżki cukru i trzema łyżkami ciepłego mleka. Odstawcie na kwadrans.
W dużej misce zmieszajcie mąkę, pozostałe mleko, sól, jajko i drożdżowy zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W innej miseczce wymieszajcie mielony mak z powidłami śliwkowymi.
Gdy ciasto wyrośnie odrywajcie po kawałku, z każdego kawałka uformujcie najpierw kulkę a potem spłaszczcie ją i rękami uformujcie placek naciągając ciasto w każdym kierunku. Uformowane bułeczki ponownie przykryjcie i zostawcie do wyrośnięcia na kwadrans.
Rozgrzejcie patelnię i smażcie na niej bułeczki, bez dodatku tłuszczu, aż się zrumienią z każdej strony.
Usmażone bułeczki posmarujcie makiem zmieszanym z powidłami śliwkowymi.
Możecie też posypać je cukrem pudrem lub użyć innego owocowego dżemu, nutelli, na co tylko przyjdzie Wam ochota. Nam najlepiej smakują w wresji klasycznej, z makiem i powidłami śliwkowymi.
Lista zakupów – Bułeczki z makiem i śliwkami
- 1/2kg mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 20 gram świeżych drożdzy
- łyżka cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 łyżki mielonego maku
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.