Kolejny fantastyczny przepis kuchni sycylijskiej, czyli kurczak w rozmarynie. Zamiast kurczaka możecie użyć filetów z indyka lub innych kawałków drobiu – udek, skrzydełek.
Przygotowanie dania
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w większe kawałki.
Cebulę obierzcie i drobno poszatkujcie.
Z gałązki rozmarynu oderwijcie wszystkie igiełki, przepłuczcie je i poszatkujcie.
Do garnka wrzućcie cebulę, rozmaryn oraz kurczaka. Dodajcie oliwę z oliwek, wymieszajcie i smażcie aż mięso się zrumieni z każdej strony.
Następnie dodajcie czerwone wino, pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, całość porządnie wymieszajcie, przykryjcie i duście na małym ogniu 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Lista zakupów – Kurczak w rozmarynie
- 650 gram filetów z kurczaka
- gałązka rozmarynu
- 150 gram cebuli
- 30ml czerwonego wina
- 200 gram pomidorów
- sól, pieprz czarny
- łyżka oliwy z oliwek
Źródło: „Kropla oliwy – moje sycylijskie wakacje” S. Agnello Hornby
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.