W sierpniu obchodzimy Nietypowe święta kulinarne: Światowy Dzień Musztardy przypadający zaraz po święcie Piwa i Piwowara.
Historia musztardy
Wieść niesie, że wynalezioną ją jeszcze w czasach starożytnych, stworzył ją Pliniusz Starszy, który jako pierwszy w świecie zmieszał ocet ze zmielonymi ziarnami gorczycy. Tak powstała pierwsza wersja musztardy, a dopiero w poźniejszych latach dodano do niej olej i miód.
Uznawana była za środek leczniczy pomagający obniżyć ciśnienie krwi, stosowana również na bóle reumatyczne i środek antybakteryjny.
W średniowieczu istniał nawet zawód musztardnika, których patronem był św.Wincenty.
Obecnie aby powstała musztarda, nasiona gorczycy należy zebrać, wysuszyć, zmielić po czym zmieszać z przyprawami, octem i winem, a następnie schłodzić. Jak widać, z biegiem lat receptura nie uległa istotnym zmianom..
Rodzaje musztardy
Do jej produkcji używa się gorczycy białej, brązowej oraz czarnej.
- kremska – łagodna, słodkawa w smaku,
- bawarska – bardzo słodka w smaku, produkowana z dodatkiem jabłek lub miodu,
- stołowa – łagodna,
- dijon – ostra, produkowana we Francji, z dodatkiem octu winnego lub wina
- sarepska – lekko ostra, robiona z jasnej i ciemnej gorczycy uprawianej w Rosji zwanej sarepską,
- rosyjska – ostra, zawiera czarną gorczycę, uważana za najostrzejszą na świecie,
- smakowe – chrzanowa, ze smażoną cebulką, miodowa etc.
Przepisy z musztardą w roli głównej
Nietypowe święta kulnarne – sierpień
2 – Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara
6 – Światowy Dzień Musztardy
25 – Dzień Polskiej Żywności
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Nietypowe święta kulinarne: Światowy Dzień Musztardy