Danie pochodzące ze Wschodniej Afryki, zawiera w sobie elementy kuchni afrykańskiej, arabskiej i indyjskiej – kuku paka, czyli kurczak zapiekany w sosie z pomidorów i mleczka kokosowego.
Przygotowanie kurczaka
Kurczaka umyjcie, wytrzyjcie ręcznikiem papierowym i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
W blenderze zmiksujcie obrany imbir, pół pęczka kolendry, po dwie łyżki wody i oliwy z oliwek, sok z limonki, papryczkę chilli.
Powstałą masą natrzyjcie udka kurczaka, posólcie.
Naczynie wstawcie do piekarnika i pieczcie 15 minut w 200 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Następnie zmniejszcie temperaturę do 170 stopni i pieczcie jeszcze 10 minut, również bez przykrycia.
Przygotowanie sosu
W rondelku zeszklijcie poszatkowaną cebulę na łyżce oliwy z oliwek.
Gdy zacznie brązowieć, dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, sól, kurkumę i orzechy nerkowca. Zamieszajcie i gotujcie 10 minut.
Po tym czasie dodajcie mleczko kokosowe, ponownie zamieszajcie i gotujcie kolejne 10 minut. Dodajcie resztę poszatkowanej kolendry.
Na koniec zalejcie sosem pieczącego się w piekarniku kurczaka i pieczcie całość jeszcze kwadrans.
W zależności od użytego mleczka kokosowego, danie jest rzadkie lub gęste. Pasuje do niego ryż oraz chlebki naan.
Lista zakupów – Kuku Paka
- 8 udek kurczaka, pozbawionych kości i skóry
- 4 pomidory
- cebula
- 200ml mleczka kokosowego
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka kurkumy
- sok z limonki
- natka kolendry
- 5cm kawałek imbiru
- 50 orzechów nerkowca
- 2cm kawałek papryczki chilli
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.