Kuku Paka

Kuku Paka

Danie pochodzące ze Wschodniej Afryki, zawiera w sobie elementy kuchni afrykańskiej, arabskiej i indyjskiej – kuku paka, czyli kurczak zapiekany w sosie z pomidorów i mleczka kokosowego.

Przygotowanie kurczaka

Kurczaka umyjcie, wytrzyjcie ręcznikiem papierowym i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.

W blenderze zmiksujcie obrany imbir, pół pęczka kolendry, po dwie łyżki wody i oliwy z oliwek, sok z limonki, papryczkę chilli.

Powstałą masą natrzyjcie udka kurczaka, posólcie.

Naczynie wstawcie do piekarnika i pieczcie 15 minut w 200 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.

Następnie zmniejszcie temperaturę do 170 stopni i pieczcie jeszcze 10 minut, również bez przykrycia.

Przygotowanie sosu

W rondelku zeszklijcie poszatkowaną cebulę na łyżce oliwy z oliwek.

Gdy zacznie brązowieć, dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, sól, kurkumę i orzechy nerkowca. Zamieszajcie i gotujcie 10 minut.

Po tym czasie dodajcie mleczko kokosowe, ponownie zamieszajcie i gotujcie kolejne 10 minut. Dodajcie resztę poszatkowanej kolendry.

Na koniec zalejcie sosem pieczącego się w piekarniku kurczaka i pieczcie całość jeszcze kwadrans.

W zależności od użytego mleczka kokosowego, danie jest rzadkie lub gęste. Pasuje do niego ryż oraz chlebki naan.

Lista zakupów – Kuku Paka

  • 8 udek kurczaka, pozbawionych kości i skóry
  • 4 pomidory
  • cebula
  • 200ml mleczka kokosowego
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka kurkumy
  • sok z limonki
  • natka kolendry
  • 5cm kawałek imbiru
  • 50 orzechów nerkowca
  • 2cm kawałek papryczki chilli

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz