Jedna z ulubionych letnich zup Ładniejszej, ale w zmodyfikowanej wersji – Botwinka z kalarepą.
Przygotowanie zupy
W garnku rozgrzejcie olej rzepakowy.
Warzywa – marchew i kalarepę obierzcie, umyjcie i drobno pokrójcie, marchewkę w cieńkie półplasterki a kalarepka w słupki.
Dodajcie warzywa do garnka, wymieszajcie i smażcie 10 minut.
Botwinę umyjcie i poszatkujcie, dodajcie do garnka, wlejcie bulion i gotujcie 20 minut.
Na koniec dodajcie sól, pieprz, cukier, sok z limonki i zahartowaną wcześniej śmietanę.
Zupę możecie jeść solo lub z ugotowanymi na twardo jajkami, lub z łyżką ziemniaczanego puree. Możecie też udekorować ją kleksem śmietany i posypać koperkiem.
Lista zakupów – Botwinka z kalarepą
- 2 marchewki
- 1 kalarepka
- 5 pęczków botwiny
- 1,5 litra buluonu drobiowego lub warzywnego
- łyżka oleju rzepakowego
- sok z połówki limonki
- 3 łyżki śmietany
- płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Botwina:
- Właściwości – ma właściowości uspakajające, pobudza apetyt i poprawia wygląd skóry.
- Witaminy i minerały – zawieraja witaminy A, B, C, D, E i K oraz żelazo, potas i magnez.
- Kalorie – 20 kcal/100 gram.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.