Botwinka z kalarepą

Botwinka z kalarepą

Jedna z ulubionych letnich zup Ładniejszej, ale w zmodyfikowanej wersji – Botwinka z kalarepą.

Przygotowanie zupy

W garnku rozgrzejcie olej rzepakowy.

Warzywa – marchew i kalarepę obierzcie, umyjcie i drobno pokrójcie, marchewkę w cieńkie półplasterki a kalarepka w słupki.

Dodajcie warzywa do garnka, wymieszajcie i smażcie 10 minut.

Botwinę umyjcie i poszatkujcie, dodajcie do garnka, wlejcie bulion i gotujcie 20 minut.

Na koniec dodajcie sól, pieprz, cukier, sok z limonki i zahartowaną wcześniej śmietanę.

Zupę możecie jeść solo lub z ugotowanymi na twardo jajkami, lub z łyżką ziemniaczanego puree. Możecie też udekorować ją kleksem śmietany i posypać koperkiem.

Lista zakupów – Botwinka z kalarepą

  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 5 pęczków botwiny
  • 1,5 litra buluonu drobiowego lub warzywnego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sok z połówki limonki
  • 3 łyżki śmietany
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Botwina:

  • Właściwości – ma właściowości uspakajające, pobudza apetyt i poprawia wygląd skóry.
  • Witaminy i minerały – zawieraja witaminy A, B, C, D, E i K oraz żelazo, potas i magnez.
  • Kalorie – 20 kcal/100 gram.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz