Toskańskie pulpeciki

Toskańskie pulpeciki

Ładniejsza zakochała się w kuchni Toskani i nic na to nie poradzi, dlatego dziś przepis na fantastyczne toskańskie pulpeciki. W gęstym, kremowym sosie z pomidorów, w sam raz na obiad lub kolację.

Przygotowanie pulpecików

W misce porządnie zmieszajcie dłońmi mieloną wołowinę, całe jajka, starty na tarce parmezan, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, otartą skórkę ze spażonej uprzednio cytryny, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.

Z powstałej masy uformujcie 8 pulpecików, po czym delikatnie obtoczcie w odrobinie mąki pszennej. Nadmiar strzepnijcie.

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, przełóżcie na nią pulpeciki i obsmażcie je dokładnie z każdej strony.

Następnie dodajcie obrane ze skórki i grubo pokrojone pomidory, sól i pieprz do smaku, po czym przykryjcie patelnię i duście całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Lista zakupów – Toskańskie pulpeciki

  • 400 gram mielonej wołowiny
  • 2 jajka
  • pół pęczka natki
  • 2 łyżki parmezanu
  • pół cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 400 gram pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • mąka

Pulpeciki możecie podać solo albo ze świeżym chrupiącym chlebem czy bagietką. Dobrze będzie pasować też ugotowany makaron, albo sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych skropionych oliwą z oliwek. Sprawdzi się też kremowe puree z ziemniaków i surówka.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie

Dodaj komentarz