Idealne danie na jesienne dni – gruszki zapiekane z serem Halloumi i szałwią, z dodatkiem masła, migdałów i miodu.
Przygotowanie dania
Gruszki umyjcie, ale nie obierajcie ich, przekrójcie na pół i łyżeczką wydrążcie gniazda nasienne. Ułóżcie je w formie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, stroną cięcia do góry.
Ser Halloumi oraz wędzony kozi ser pokrójcie w 3mm grubości plasterki.
W rondelku roztopcie masło, dodajcie listki szałwii i podsmażcie chwilę, aż listki zwiędną.
Następnie dodajcie poszatkowane płatki migdałowe, wymieszajcie i smażcie całość mieszając przez 2 minuty.
Teraz dodajcie miód i mieszajcie, aż ten zrobi się płynny.
Połową tak powstałej mikstury polejcie swoje gruszki i włóżcie do środka po jednym listku szałwii. Następnie połóżcie na nich plasterki sera Halloumi, listek szałwii oraz po plastrze koziego wędzonego sera. Całość ponownie skorpcie resztką szałwiowego masełka i posypcie płatkami migdałowymi.
Pieczcie gruszki przez 30 minut, w 180 stopniach, termoobiegiem, bez przykrycia.
Lista zakupów – Gruszki zapiekane z Halloumi i szałwią:
- 2 gruszki
- 8 listków szałwii
- po 4 plasterki sera Halloumi i wędzonego koziego sera
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
Rada: zamiast płatków migdałowych możecie użyć poszatkowanych orzechów włoskich lub laskowych. Z kolei zamiast sera Halloumi i wędzonego koziego, możecie dać np. ser pleśniowy np. Camembert lub Brie oraz sery z niebieską pleśnią – gorgonzola, Lazur, blue. Masło możecie zastąpić oliwą z oliwek. Smacznego!
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.