Gruszki zapiekane z Halloumi i szałwią

Gruszki zapiekane z Halloumi i szałwią

Idealne danie na jesienne dni – gruszki zapiekane z serem Halloumi i szałwią, z dodatkiem masła, migdałów i miodu.

Przygotowanie dania

Gruszki umyjcie, ale nie obierajcie ich, przekrójcie na pół i łyżeczką wydrążcie gniazda nasienne. Ułóżcie je w formie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, stroną cięcia do góry.

Ser Halloumi oraz wędzony kozi ser pokrójcie w 3mm grubości plasterki.

W rondelku roztopcie masło, dodajcie listki szałwii i podsmażcie chwilę, aż listki zwiędną.

Następnie dodajcie poszatkowane płatki migdałowe, wymieszajcie i smażcie całość mieszając przez 2 minuty.

Teraz dodajcie miód i mieszajcie, aż ten zrobi się płynny.

Połową tak powstałej mikstury polejcie swoje gruszki i włóżcie do środka po jednym listku szałwii. Następnie połóżcie na nich plasterki sera Halloumi, listek szałwii oraz po plastrze koziego wędzonego sera. Całość ponownie skorpcie resztką szałwiowego masełka i posypcie płatkami migdałowymi.

Pieczcie gruszki przez 30 minut, w 180 stopniach, termoobiegiem, bez przykrycia.

Lista zakupów – Gruszki zapiekane z Halloumi i szałwią:

  • 2 gruszki
  • 8 listków szałwii
  • po 4 plasterki sera Halloumi i wędzonego koziego sera
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu
    Rada: zamiast płatków migdałowych możecie użyć poszatkowanych orzechów włoskich lub laskowych. Z kolei zamiast sera Halloumi i wędzonego koziego, możecie dać np. ser pleśniowy np. Camembert lub Brie oraz sery z niebieską pleśnią – gorgonzola, Lazur, blue. Masło możecie zastąpić oliwą z oliwek. Smacznego!

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz