Dyniowe bułeczki z makiem

Dyniowe bułeczki z makiem

Pyszne, pachnące jesienią dyniowe bułeczki z makiem i powidłami śliwkowymi.

Przygotowanie bułeczek

Dynię Hokkaido umyjcie, pokrójcie w ćwiartki i pieczcie w piekarniku przez 35 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Po upieczeniu obierzcie ją ze skórki, wydrążcie pestki, wystudźcie i zblendujcie na gładkie puree.

W miseczce zmieszajcie zmielony mak z powidłami śliwkowymi.

W szklance zmieszajcie pokruszone świeże drożdże z cukrem trzcinowym i ciepłym mlekiem. Wymieszajcie i odstawcie na 10 minut.

Do miski wsypcie mąkę, ksylolitol, dodajcie ekstrakt z wanili szczyptę soli, olej rzepakowy, zaczyn z drożdży oraz 200 gram puree z dyni.

Przy użyciu haków wyróbcie gładkie ciasto. U nas trwało to 15 minut. Następnie przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.

Po tym czasie przemieszajcie ciasto jeszcze raz, żeby uwolnić powietrze i posypanymi mąką dłońmi odzywajcie po kawałku. Ciasto będzie się kleić, stąd dodatkowa mąka.

Formujcie kulki, następnie rozpłaszczcie je na placek, na środek nałóżcie nadzienie z maku i powideł, sklejcie boki do środka i uformujcie ponownie kulkę z ciasta.

Każdą kulkę obwiążcie sznurkiem (jak na zdjęciu) i odłóżcie na kratkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Uformowane bułeczki posmarujcie rozbełtanym żółtkiem i pieczcie 25 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Po wystudzeniu rozetnijcie sznurki, a dodatkowo możecie bułeczki polać lukrem.

Lista zakupów – Dyniowe bułeczki z makiem:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 500 gram mąki pszennej (u nas typ 00 do pizzy)
  • 50 gram świeżych drożdży
  • płaska łyżka cukru
  • 120ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 120 gram ksylolitu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanili
  • 4 łyżki mielonego maku
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • żółtko

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz