Niepodległość świętujemy kulinarnie!

Niepodległość świętujemy kulinarnie!

Tydzień Kuchni Polskiej właśnie wystartował i potrwa aż do 20 listopada. My Niepodległość świętujemy kulinarnie! Do czego i Was zachęcamy.

O festiwalu

Od 2018 roku MAKRO Polska prowadzi program Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest promocja bogactwa i tradycji kuchni polskiej, a także zaproszenie do odwiedzenia restauracji na Szlakach Kulinarnych regionów.

Jednym z ważnych wydarzeń w ramach programu jest Tydzień Kuchni Polskiej, tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości Polski, czyli 11 listopada”.

Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Polskiej planowana jest na 11-20.11.2022.

Aby uczcić obchody odzyskania przez Polskę Niepodległości w 1918 r., restauracje przygotują 3 – daniowe biało- czerwone menu w cenie 69 zł, 99 zł lub 119 zł.

Aby wziąć udział w akcji, wystarczy wejść na stronę klik i zapoznać się z listą restauracji w danym mieście, biorących udział w festiwalu.

Następnie wybrać swoją ulubioną restaurację, zarezerować stolik i odwiedzić ją, by spróbować dań specjalnie przygotowanych na tę okazję.

Na koniec, jeżeli dania Wam posmakują, koniecznie oddajcie głos w plebiscycie Najlepsza Restauracja 2022 na stronie www.polskieskarby.pl.

Restauracje z Krakowa biorące udział w festiwalu

Festiwalowe menu w cenie 69zł/osobę

Magnateria Restauracja & Coctailbar (Rynek Główny 20, 31-008 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Rosół drobiowo-wołowy z domowym makaronem
  • DANIE GŁÓWNE – Schab z kością, mizerią i puree ziemniaczanym
  • DESER – Szarlotka na ciepło z gałką lodów

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Żurek w chlebie
  • DANIE GŁÓWNE – Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem, sosem żurawinowym i palonymi ziemniakami
  • DESER – Sernik z musem truskawkowym i owocami

Talerz Polish Restaurant (Zabłocie 19 11, 30-701 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Smażone pierogi z białą kiełbasą z sosem chrzanowym
  • DANIE GŁÓWNE – Kofty drobiowe z buraczanym puree i sosem tzatziki
  • DESER – Sernik nowojorski z limonką

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Tajski krem curry z mlekiem kokosowym
  • DANIE GŁÓWNE – Spaghetti z wegańskim bolognese
  • DESER – Sernik nowojorski z limonką

Festiwalowe menu w cenie 99zł/osobę

Bistro Rajski Ogród (Rajska 8, 31-124 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Rosół
  • DANIE GŁÓWNE – Wolnoduszona pierś z kaczki w sosie własnym
  • DESER – Naleśniki z serem z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Żurek staropolski
  • DANIE GŁÓWNE – Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym
  • DESER – Naleśniki z serem z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Gościnna Chata (ul. Sławkowska 10, 31-014 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – KREM BIAŁO-CZERWONY niesamowite połączenie czerwonego buraku z marchewką oraz delikatnego selera z pietruszką
  • DANIE GŁÓWNE – Udko gęsie confit podawane z kumpirem i surówką z czerwonej kapusty
  • DESER – Sernik Krakowski z musem malinowym

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Barszcz czerwony z buraków kiszonych ze zlepieńcami kapusta grzyb
  • DANIE GŁÓWNE – Indycze zawijańce z serem Podhalańskim z kluskami kulanymi i buraczkami
  • DESER – Ciasto czekoladowe z białą czekoladą

MAMATUTAJ (Marka Stachowskiego 4, 31-559 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Sałatka na ciepło z medalionami wieprzowymi
  • DANIE GŁÓWNE – Kotlet mielony z jajkiem sadzonym i ziemniakami
  • DESER – Pavlova

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Placki ziemniaczane z kremowym sosem grzybowym
  • DANIE GŁÓWNE – Łosoś z brokułami i szpinakiem w sosie śmietankowym
  • DESER – Pavlova

Gospoda na Woli (Królowej Jadwigi 223, 30-218 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Zestaw 1 Żurek staropolski z białą kiełbasą Zestaw 2 Barszcz czerwony z uszkami mięsnymi
  • DANIE GŁÓWNE – Zestaw 1 Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym Bukiet surówek Kompot Zestaw 2 Zraz zawijany Kasza gryczana Buraczki na ciepło Kompot
  • DESER – Ciasto domowe Kawa lub herbata Lampka wina stołowego

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Barszcz zabielany z ziemniakami lub barszcz czerwony z jajkiem
  • DANIE GŁÓWNE – Zestaw 1 Micha pierogowa słona ( 20 szt.) Ruskie/kapusta i grzyby/szpinak Kompot Zestaw 2 Micha pierogowa słodka (20 szt.) Borówka/truskawka /wiśnia/ ser na słodko Słodka śmietanka Kompot
  • DESER – Ciasto domowe Kawa lub herbata Lampka wina stołowego

Stodoła47 (Floriańska 47, 31-019 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Staropolski żur na wędzonce z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem w chlebie
  • DANIE GŁÓWNE – Szlacheckie placki ziemniaczane przekładane polędwiczką z sosem z grzybów leśnych
  • DESER – Sernik z białą czekoladą z sosem z mango i marakui

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Krem borowikowy w czarce chlebowej
  • DANIE GŁÓWNE – Łosoś marynowany w jogurcie z pesto z suszonych pomidorów, zapiekanka a’la gratin i duszonym szpinakiem
  • DESER – Sernik z białą czekoladą z sosem z mango i marakui

Festiwalowe menu w cenie 119zł/osobę

RESTAURACJA HAWEŁKA (RYNEK GŁÓWNY 34, 31-010 KRAKÓW)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Carpaccio z buraka z orzechami serem i sosem malinowo balsamicznym
  • DANIE GŁÓWNE – Udo gęsie z kaszą pęczak i czerwoną kapustą
  • DESER – Mini torcik Red Velvet

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Krem pomidorowy z mozzarella
  • DANIE GŁÓWNE – Sandacz gotowany w białym winie z czerwoną soczewica i młodą marchewka
  • DESER – Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami

Albertina Restaurant & Wine (Dominikańska 3, 31-043 Kraków)

Menu A (119zł)

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Dynia / Trufla / Kombu / Grzyby leśne
  • DANIE GŁÓWNE – Pieczony seler / Śliwka / Kwaśna śmietana / Ser Comte / Rydze
  • DESER Mus z kafiru / Matcha / Limonka / Nektarynka

Menu B (119zł)

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Troć / Bryndza / Zioła / Wermut / Jabłko
  • DANIE GŁÓWNE – Bażant / Kasztany / Śliwka / Kardamon
  • DESER – Mus z kafiru / Matcha / Limonka / Nektarynka

Restauracja 3 Rybki (Szczepańska 5, 31-011 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Tatar wołowy z owczym serem i rukwią wodną
  • DANIE GŁÓWNE – Jagnięcina z burakami i białą rzepą
  • DESER – Biała czekolada z orzechami makadamia, lodami i żelem malinowym

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Krem z pieczonych buraków z tostowanymi pestkami i smażonym foie gras
  • DANIE GŁÓWNE – Polędwica wołowa z assiette z selera, grzybami i sosem porto
  • DESER – Tarta z bergamotką, bezą, yuzu i lodami cytrynowymi

Restauracja Pod Aniołami (GRODZKA 35, 31-001 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Na powitanie herbata z wiśniówką i wiśniami. Zupa grzybowa na leśnych gorczańskich prawdziwkach z łazankami.
  • DANIE GŁÓWNE – Maczanka „anielska” z udźca z jelenia, duszona na czerwonym winie z jałowcem, podana z żytnim chlebem na zakwasie. Przysmak staropolski!
  • DESER – Śliwy podane w ogniu z kruszonką.

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Na powitanie herbata z wiśniówką i wiśniami. Rosół świąteczny według tradycji staropolskiej gotowany na złotych duktach dla zdrowia i fantazji, podany z bukietem warzyw i makaronem wg. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, wydany w Krakowie w 1682 roku.
  • DANIE GŁÓWNE – Gęsie udko pieczone z majerankiem, podane z burakami i kopytkami zarumienione na maśle.
  • DESER – Pieczone jabłko z żurawiną podane w ogniu.

Stara Zajezdnia Kraków by De Silva (Świętego Wawrzyńca 12, 31-060 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Flaczki po krakowsku
  • DANIE GŁÓWNE – Udko z kaczki konfitowane, kopytka, modra kapusta, sos żurawinowy
  • DESER – Sernik po krakowsku z frużeliną malinową

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Krem grzybowy z oliwą truflową
  • DANIE GŁÓWNE – Gołąbki warzywne z sosem borowikowym
  • DESER – Śliwkowe crumble

Destilo (Fabryczna 13, 31-553 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – GRILLOWANY OSCYPEK Z PODHALA MINI OBWARZANEK KRAKOWSKI Z MAKIEM / ŻURAWINA / ROKITNIK / CHRZAN / SZPINAK / CZOSNEK
  • DANIE GŁÓWNE – PIERŚ Z KURCZAKA KUKURYDZIANEGO SOUS VIDE PĘCZOTTO Z GRZYBAMI I LUBCZYKIEM / KARMELIZOWANA MARCHEW PARYSKA Z MASŁEM ORZECHOWYM / KASZTANY / SOS ŚMIETANOWY Z BIAŁYM WINEM
  • DESER – SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE MASŁO ORZECHOWE / GORĄCY SOS KARMELOWY Z SOLĄ MORSKĄ / CZERWONA PORZECZKA / LODY ORZECHOWE

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – KREM Z PIECZONEGO BURAKA KARMELIZOWANY KOZI SER / CHRZAN / KASZA GRYCZANA / KAWIOR BALSAMICZNY
  • DANIE GŁÓWNE – POLIK WOŁOWY WOLNO PIECZONY SOS WŁASNY Z CZERWONYM WINEM I CZARNYM BZEM / KROKIET ZIEMNIACZANY Z BOCZKIEM I WĘDZONYM SEREM / WARZYWA KORZENIOWE / OLIWA LUBCZYKOWA
  • DESER – DOMOWE LODY TIRAMISU Z ESPRESSO GLAZURA Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ORZECHAMI / KONFITURA Z MORELI I JEŻYN / ZIEMIA CZEKOLADOWA

Restauracja Oberża Sąsiadów (Kordiana 19, 30-653 Kraków)

Menu A

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Zupa borowikowa w chlebie
  • DANIE GŁÓWNE – Kaczka na jabłku
  • DESER – Sernik z musem truskawkowym

Menu B

  • PRZYSTAWKA / ZUPA – Krem z dyni
  • DANIE GŁÓWNE – Łosoś z grilla
  • DESER – Szarlotka z lodem waniliowym

[Post sponsorowany przez Makro Polska]

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Niepodległość świętujemy kulinarnie!

Dodaj komentarz