Albertina Restaurant & Wine - Tydzień Kuchni Polskiej

Albertina Restaurant & Wine – Tydzień Kuchni Polskiej

W ramach trwającego od piątku Tygodnia Kuchni Polskiej wybraliśmy się do  Albertina Restaurant & Wine. Albertina Restaurant & Wine – Tydzień Kuchni Polskiej.

O festiwalu

Od 2018 roku MAKRO Polska prowadzi program Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest promocja bogactwa i tradycji kuchni polskiej, a także zaproszenie do odwiedzenia restauracji na Szlakach Kulinarnych regionów.

Jednym z ważnych wydarzeń w ramach programu jest Tydzień Kuchni Polskiej, tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości Polski, czyli 11 listopada”.

Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Polskiej planowana jest na 11-20.11.2022.

Aby uczcić obchody odzyskania przez Polskę Niepodległości w 1918 r., restauracje przygotują 3 – daniowe biało- czerwone menu w cenie 69 zł, 99 zł lub 119 zł.

Aby wziąć udział w akcji, wystarczy wejść na stronę klik i zapoznać się z listą restauracji w danym mieście, biorących udział w festiwalu.

Następnie wybrać swoją ulubioną restaurację, zarezerować stolik i odwiedzić ją, by spróbować dań specjalnie przygotowanych na tę okazję.

Na koniec, jeżeli dania Wam posmakują, koniecznie oddajcie głos w plebiscycie Najlepsza Restauracja 2022 na stronie www.polskieskarby.pl.

Albertina Restaurant & Wine

Sami o sobie: „Albertina Restaurant & Wine to zupełnie wyjątkowy w skali Krakowa, nowatorski koncept kulinarny, stworzony z pasji do wina i sztuki kulinarnej, i w szczególności z pragnienia promowania w Krakowie sztuki umiejętnego łączenia kuchni i wina – w oparciu o zasady food&wine pairingu. Kluczową ideą jaka przyświeca twórcom tego niecodziennego miejsca, jest chęć kreowania przestrzeni możliwie jak najbardziej harmonijnej. Chęć stworzenia klimatu, w którym świat wysublimowanej kuchni fine dining mógłby swobodnie przenikać się z bogactwem i różnorodnością świata win. Owocem takiego podejścia są minimalistyczne, czyste i jasne wnętrza Albertiny, w których autorskie kreacje kulinarne Grzegorza Fica prezentują zarówno piękno i zasobność kuchni polskiej w odświeżonej formie, jak i wszechstronność tradycji kulinarnych południa Europy. Kierując się zasadą, iż doskonała kuchnia powstać może wyłącznie przy użyciu znakomitych składników, niezmienną podstawę każdego menu stanowią wyłącznie starannie wyselekcjonowane, sezonowe i lokalne produkty o największym twórczym potencjale, a także stale dostępne, świeże owoce morza z własnego homarium„.

Podczas festiwalu Tygodnia Kuchni Polskiej możecie spróbować dwóch menu:

Menu A (wege)

  • Przystawka – Dynia / Trufla / Kombu / Grzyby leśne
  • Danie główne – Pieczony seler / Śliwka / Kwaśna śmietana / Ser Comte / Rydze
  • Deser – Mus z kafiru / Matcha / Limonka / Nektarynka

Menu B

  • Przystawka – Troć / Bryndza / Zioła / Wermut / Jabłko
  • Danie główne – Bażant / Kasztany / Śliwka / Kardamon
  • Deser – Mus z kafiru / Matcha / Limonka / Nektarynka

Do każdego z menu możecie domówić opcję wine pairing.

Wrażenia

Nasza degustacja zaczęła się od małego poczęstunku.

Na początek podano nam bezalkoholowy koktajl przygotowany na bazie czarnej herbaty.

Następnie czekadełko w postaci domowego pieczywa (pyszny, pszenny chleb z makiem oraz ciemny z ziarnami), do tego dwa rodzaje masełka (zielone pietruszkowe oraz klasyczne z bryndzą), całość okraszona została płatkami soli.

Na koniec, uraczono nas amuse bouche, czyli pysznym ravioli z łososiem, podanym z koperkowym szpinakiem.

Po tak miłym przyjęciu, podano nam nasze przystawki: ziołowy troć z plasterkiem bryndzy, polany sosem na bazie Wermut i papierówek.

Następnie danie główne, czyli bardzo soczyste sous vide z fileta z bażanta oraz delikatne domowe taco z szarpanym udkiem, dopieszczone kardamonem i duszonymi śliwkami. Do tego aromatyczny, ciemny sos i kasztany w palonym maśle.

Na koniec deser: przyjemnie kwaskowaty mus z tajskiej limonki, podany z lodami na bazie matchy i kawałkami orzeźwiającej nektarynki.

Reasumując: pięknie podane dania, idealnie skomponowane smaki, bardzo miła obsługa.

Zachęcamy więc do odwiedzenia Albertiny nie tylko w ramach trwającego festiwalu kulinarnego, ale także na codzień, bowiem spędzicie tu miło czas i spróbujecie naprawdę fantastycznej kuchni.

Albertina Restaurant & Wine
ul.Dominikańska 3, Kraków

[Post sponsorowany przez Makro Polska]

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Niepodległość świętujemy kulinarnie!

Dodaj komentarz