Przepis ten, pasta do chleba z ciecierzycy i smażonych pieczarek z cebulą jest prosty w przygotowaniu, a sama pasta smakuje obłędnie.
Przygotowanie pasty
Ciecierzycę zalejcie zimną wodą i odstawcie na noc do namoczenia.
Następnego dnia ugotujcie ją do miękkości w wodzie w której się moczyła.
Odcedzoną i przestudzoną ciecierzycę zblendujcie z dodatkiem oliwy z oliwek na gładką masę. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha, dodajcie więcej oliwy.
Pieczarki i cebulę pokrójcie w bardzo drobną kostkę, po czym usmażcie na patelni na odrobinie tłuszczu, aż cebula porządnie się zrumieni a sok z pieczarek odparuje.
W misce zmieszajcie masę z ciecierzycy, usmażone i przestudzone pieczarki z cebulą oraz sól i pieprz. Całość porządnie wymieszajcie, zblendujcie i gotowe.
Pastę podawajcie z pajdą świeżego, chrupiącego chleba, lub jako dip do pokrojonych w paski świeżych warzyw: marchewki, selera naciowego.
Nasze przepisy na domowe pieczywo tu: klik. A najlepiej sprawdzą się te:
Lista zakupów – Pasta do chleba z ciecierzycy
- 150 gram suchej ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- 20 małych pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
Rada: możecie też użyć gotowej ciecierzycy z puszki, jak również innych strączków np. fasoli jaś. Jeżeli lubicie inne przyprawy, jak na przykład kumin czy ostrą paprykę, przyprawcie nimi pastę.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.