Pasta do chleba z ciecierzycy

Pasta do chleba z ciecierzycy

Przepis ten, pasta do chleba z ciecierzycy i smażonych pieczarek z cebulą jest prosty w przygotowaniu, a sama pasta smakuje obłędnie.

Przygotowanie pasty

Ciecierzycę zalejcie zimną wodą i odstawcie na noc do namoczenia.

Następnego dnia ugotujcie ją do miękkości w wodzie w której się moczyła.

Odcedzoną i przestudzoną ciecierzycę zblendujcie z dodatkiem oliwy z oliwek na gładką masę. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha, dodajcie więcej oliwy.

Pieczarki i cebulę pokrójcie w bardzo drobną kostkę, po czym usmażcie na patelni na odrobinie tłuszczu, aż cebula porządnie się zrumieni a sok z pieczarek odparuje.

W misce zmieszajcie masę z ciecierzycy, usmażone i przestudzone pieczarki z cebulą oraz sól i pieprz. Całość porządnie wymieszajcie, zblendujcie i gotowe.

Pastę podawajcie z pajdą świeżego, chrupiącego chleba, lub jako dip do pokrojonych w paski świeżych warzyw: marchewki, selera naciowego.

Nasze przepisy na domowe pieczywo tu: klik. A najlepiej sprawdzą się te:

Lista zakupów – Pasta do chleba z ciecierzycy

  • 150 gram suchej ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • 20 małych pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
    Rada: możecie też użyć gotowej ciecierzycy z puszki, jak również innych strączków np. fasoli jaś. Jeżeli lubicie inne przyprawy, jak na przykład kumin czy ostrą paprykę, przyprawcie nimi pastę.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz