Kurczak z Azji Południowej

Kurczak z Azji Południowej

Przepis ten, kurczak z Azji Południowej, powstał trochę przez przypadek, ale wyszedł obłędnie, więc się nim dziś podzielę.

Przygotowanie dania

Filery z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w kostkę, przełóżcie do miski, dodajcie indyjski liść laurowy oraz liście curry, pokruszsoną suszoną papryczkę chilli i sól.

W moździeżu zmieszajcie pozostałe przyprawy i rozetrzyjcie je na drobny proszek. Przesypcie je do osobnego naczynia, dodajcie jogurt grecki i porządnie wymieszajcie.

Teraz jogurtową marynatę przełóżcie do filetów z kurczaka, porządnie wymieszajcie, przykryjcie i marynujcie całą noc w lodówce.

Kawałki kurczaka w marynacie smażcie na odrobinie tłuszczu przez 10 minut.

Po tym czasie dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, wymieszajcie i smażcie jeszcze kwadrans, od czasu do czasu mieszając.

Danie możecie podawać z kuskusem, ryżem, pieczonymi warzywami, sałatką z roszponki, poidorków i oliwy.

Lista zakupów – Kurczak z Azji Południowej

  • 400 gram filetów z kurczaka
  • 200 gram jogurtu greckiego
  • 250 gram pomidorków koktajlowych
  • sól
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • 1 indyjski liść laurowy
  • 1 suszona papryczka chilli (z pestkami)
  • 10 liści suszonego curry
  • po płaskiej łyżeczce ziaren kuminu, kozieradki, kolendry, kopru, suszonych liści kozieradki
  • po pół płaskiej łyżeczki ziaren czarnej gorczycy, asafetydy

Więcej tu: klik, i na Facebooku i Instagramie.

Jedna myśl na temat “Kurczak z Azji Południowej

Dodaj komentarz