Wiedzieliście, że 24 listopada jest Dniem Buraka!? Z tej okazji mam dla Was kilka przepisów na szybkie i łatwe w wykonaniu dania z tego warzywa oraz kilka praktycznych informacji na jego temat. Nietypowe święta: Dzień Buraka – niech się święci!
Buraki historia
Buraki wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego, a w Polsce znajdują się one w czołówce najczęściej jedzonych warzyw, razem z marchewką i kapustą.
W miesiącach zimowych jemy je najczęściej pod postacią czerwonego barszczu, z letnich robimy z nich chłodnik. Lubimy je jako dodatek do mięs – surówka z gotowanych buraczków, buraczki zasmażane. Ostatnio, coraz większą popularnością cieszą się buraczane kiszonki – kwas buraczany i kiszone buraki.
Buraki właściwości
Buraki zapobiegają występowaniu anemii oraz pomagają regulować poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo poprawiają pamięć, korzystnie wpływają na pracę nerek oraz wątroby. Zmniejszają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zachorowań na osteoporozę, sprawdzają się w zwalczaniu objawów menopauzy. Pomagają też na kaca oraz zgagę.
Zawierają cenne witaminy i minerały, takie jak witaminy A, B, C, E, K oraz cynk, sód, fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze.
W 100 gramach buraki mają jedynie 33 kalorie.
Buraki przepisy
Oprócz surówek do obiadu z gotowanych buraków, zasmażanych buraczków czy klasycznego barszczu przygotujecie z buraków pyszne zupy kremy, na przykład:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Nietypowe święta: Dzień Buraka