Przepyszne danie, kaczka w wiśniówce, a dokładniej w marynacie z cynamonu, miodu i wiśniówki.
Przygotowanie dania
Filety z kaczki umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i ostrym nożem ponacinajcie skórę.
W naczyniu żaroodpornym zmieszajcie oliwę z oliwek, wiśniówkę, cynamon, miód, pieprz cayenne. Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki, żeby miód i pozostałe składniki dobrze się połączyły.
Dodajcie filety z kaczki, wymieszajcie by marynata porządnie pokryła mięso z każdej strony, po czym ułóżcie je stroną ze skóra do góry. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na całą noc, żeby kaczka porządnie się zamarynowała.
Następnego dnia wyciągnijcie mięso z lodówki i zostawcie na blacie na 30 minut by nabrało temperatury pokojowej.
Rozgrzejcie patelnię grillową i obsmażcie na niej filety z kaczki z każdej strony, po 3-4 minuty.
Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni, kaczkę przełóżcie z powrotem do marynaty, przykryjcie i pieczcie pod przykryciem godzinę, bez termoobiegu.
Lista zakupów Kaczka w wiśniówce
- 2 filety z kaczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wisniówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.