Idealnie kremowy, domowy hummus z warzywami poleca się na kolację. Z chlebem lub słupkami świeżych warzyw.
Przygotowanie dania
Ciecierzycę zalejcie zimną wodą i odstawcie na noc do namoczenia.
Następnego dnia ugotujcie ją w wodzie w której się moczyła, aż będzie miękka. Odcedźcie.
W misce zmieszajcie ugotowaną ciecierzycę, dodajcie pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i pieprz cayenne.
Wymieszajcie po czym zblendujcie na gładką masę.
Gotowy hummus posypcie poszatkowaną natką pietruszki.
Możecie nim posmarować kromki chleba żytniego lub zjeść go jako dip do surowych warzyw (pokrojonych w słupki marchewki, papryki czy z gałązkami selera naciowego, lub liśćmi sałaty rzymskiej i cykorii).
Albo zróbcie z niego kulki mocy, obtoczone w ziarnach prażonego sezamu.
A jeżeli chcecie, żeby był bardziej kremowy i swoją konsystencją przypominał pastę wystarczy, że dodacie więcej oliwy. Ten akurat jest fit, bardziej zwarty, dlatego daje się z niego uformować kulki mocy.
Lista zakupów – Hummus z warzywami
- 50 gram suchej ciecierzycy
- 1/4 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/4 łyżwczki mielonego kuminu
- 1 łyżka natki
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.