Hummus z warzywami

Hummus z warzywami

Idealnie kremowy, domowy hummus z warzywami poleca się na kolację. Z chlebem lub słupkami świeżych warzyw.

Przygotowanie dania

Ciecierzycę zalejcie zimną wodą i odstawcie na noc do namoczenia.

Następnego dnia ugotujcie ją w wodzie w której się moczyła, aż będzie miękka. Odcedźcie.

W misce zmieszajcie ugotowaną ciecierzycę, dodajcie pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i pieprz cayenne.

Wymieszajcie po czym zblendujcie na gładką masę.

Gotowy hummus posypcie poszatkowaną natką pietruszki.

Możecie nim posmarować kromki chleba żytniego lub zjeść go jako dip do surowych warzyw (pokrojonych w słupki marchewki, papryki czy z gałązkami selera naciowego, lub liśćmi sałaty rzymskiej i cykorii).

Albo zróbcie z niego kulki mocy, obtoczone w ziarnach prażonego sezamu.

A jeżeli chcecie, żeby był bardziej kremowy i swoją konsystencją przypominał pastę wystarczy, że dodacie więcej oliwy. Ten akurat jest fit, bardziej zwarty, dlatego daje się z niego uformować kulki mocy.

Lista zakupów – Hummus z warzywami

  • 50 gram suchej ciecierzycy
  • 1/4 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżwczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka natki

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz