Szybki pomysł na imprezową przekąskę, to ser camembert w czekoladzie, nadziewany suszonymi figami i obsypany tłuczonymi pistacjami.
Przygotowanie dania
Ser Camembert pokrójcie na 12 trójkącików. Każdy trójkącik rozetnijcie w poprzek, nie przecinając skórki.
Suszone figi pokrójcie w platerki, tak by z każdej otrzymać po trzy kawałki owocu.
Pistacje obierzcie z łupinek, przesypcie do woreczka i utłuczcie tłuczkiem do mięsa.
Gorzką czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W większym garnku zagotujcie wodę. Wstawnie do niego mniejszy garnek i przesypcie do niego podzieloną na kostki czekoladę. Mieszajcie, aż się rozpuści.
W trójkąciki sera Camembert włóżcie plasterki suszonych fig, całość nadziejcie na patyczki od szaszłyków.
Tak przygotowany ser z figami zanurzcie w roztopnionej czekoladzie, obracając je wokół własnej osi kilka razy, aby spłynał nadmiar czekolady.
Teraz ser pokryty czekoladą obtoczcie w tłuczonych pistacjach, po czym wstawcie patyczki do wysokiej szklanki i poczekajcie, aż czekolada zastygnie.
Lista zakupów Camembert w czekoladzie
- 120 gram sera Camembert
- 4 suszone figi
- 80gram gorzkiej czekolady
- 10 pistacji
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.