Zielony, zdrowy, smaczny krem z zielonego groszku i brokułów. Idealny na kolację lub podwieczorek.
Przygotowanie dania
Rozmróźcie groszek.
Brokuła umyjcie, podzielcie na różyczki
Pora umyjcie pokrójcie w cieńkie półplasterki.
Natkę umyjcie i drobno posiekajcie.
W garnku rozgrzejcie olej rzepakowy i podsmażcie na nim pora oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie dodajcie brokuły, wymieszajcie całość i smażcie 3 minuty.
Wlejcie bulion warzywny, dodajcie pieprz, przykryjcie i gotujcie 10 minut.
Po tym czasie wsypcie zielony groszek, przykryjcie i gotujcie kolejne 10 minut.
Na koniec zblendujcie zupę na krem.
Lista zakupów Krem z zielonego groszku
- 1 brokuł
- 100 gram mrożonego zielonego groszku
- 10 cm kawałek pora
- natka pietruszki
- pieprz
- 250ml bulionu warzywnego
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.