Babka jaglana z jabłkami

Babka jaglana z jabłkami

Było wytrawnie, czas na odrobinę słodyczy. Idealna na śniadanie lub podwieczorek, babka jaglana z jabłkami. Bo fit wcale nie musi być nudne.

Przygotowanie dania

Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedźcie i przestudźcie. 

Jabłka umyjcie, obierzcie, wydrążcie środek i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.

Orzechy włoskie połacie na mniejsze kawałki.

W misce zmieszajcie jajka, ugotowaną kaszę jaglaną, starte na tarce jabłka, cynamon, ksylitol i orzechy włoskie. Całość porządnie wymieszajcie.

Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia, lub posmarujcie olejem rzepakowym, przelejcie do niej masę na babkę, wygładźcie.

Pieczcie babkę przez 45 minut do godziny, w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.

Na koniec możecie posypać ją cukrem pudrem, polać miodem, podać z ulubioną konfiturą lub słodką śmietanką.

Serwujcie ją na ciepło lub zimno. W każdej wersji smakuje wybornie. Następnego dnia możecie ją podgrzać w piekarniku lub na patelni delikatnie wysmarowanej olejem na przykład kokosowym lub innym roślinnym.

Lista zakupów – Babka jaglana z jabłkami

  • 100 gram suchej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 duże jabłka champion lub inne, ważne żeby były słodkie
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżka ksylolitu lub innego słodzika
  • 4 łyżki orzechów włoskich
    Rada: orzechy włoskie możecie zamienić na migdały, nerkowce lub niesolone pistacje czy fistaszki.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz