Szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i aromatyczne, wołowe pulpeciki z suszonymi śliwkami.
Przygotowanie dania
Suszone śliwki pokrójcie w kosteczkę.
Mięso wołowe przełóżcie do miski.
Dodajcie sól, powidła śliwkowe i cynamon.
Wyróbcie wszystko na gładką masę, najlepiej dłońmi.
Masę podzielcie na 30 części.
Z każdej z nich uformujcie kulkę, następnie spłaszczcie.
Na środku każdego placuszka ułóżcie po posiekanej połówce suszonej śliwki, zawińcie boki do środka i z powrotem uformujcie kulkę.
Blachę lub kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej pulpeciki, zachowując odstęp.
Pieczcie je przez 20 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – wołowe pulpeciki z suszonymi śliwkami
- 600 gram mielonej wołowiny
- 10 suszonych śliwek
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.