Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore

Kurczak po myśliwsku, czyli kurczak cacciatore, jeden z klasyków kuchni włoskiej, z dodatkiem pomidorów i zielonych oliwek.

Przygotowanie dania

Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.

Pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki.

Oliwki odsączcie z zalewy.

Kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, dodatkowo filety pokrójcie na trzy kawałki.

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek.

Połóżcie na niej kawałki kurczaka i obsmażcie z każdej strony, 10-15 minut. Ściągnijcie mięso z patelni i odłóżcie na bok.

Dodajcie cebulę, czosnek i boczek. Smażcie aż cebulą się zeszkli, boczek wytopi tłuszcz.

Dołóżcie pieczarki, przyprawcie pieprzem (solą jeżeli boczek nie jest dość słony), wymieszajcie i smażcie aż pieczarki puszczą sok.

Wlejcie pomidory z puszki, dodajcie obsmażone wcześniej kawałki kurczaka, przykryjcie i duście przez 35 minut.

Na koniec dodajcie suszoną bazylię, odsączone wydrążone oliwki i duście jeszcze 10 minut.

Lista zakupów – Kurczak cacciatore

  • 588gr filetów z kurczaka
  • 488gr udek z kurczaka
  • 100gr boczku
  • 130gr cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250gr pieczarek
  • 400gr pomidorów z puszki
  • 70gr oliwek
  • sól pieprz
  • suszona bazylia

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz