Klasyk kuchni żydowskiej – rogaliki rugelach, u nas z figą i solonymi orzeszkami.
Ciasto na rogaliki rugelach
Wymieszajcie, na jednolitą masę, 135 gram kremowego serka z taką samą ilością masła. I masło i serek powinny być w temperaturze pokojowej. U nas serek Łaciaty, może też być Philadelphia lub inny, dowolny gęsty kremowy serek. Do masy dodajcie 150 gram mąki pszennej i szczyptę soli. Zagniećcie ciasto, uformujcie w kulę, zawińcie w folię i wstawcie do lodówki na dwie godziny.
Dodatki do rogalików
Rozdrobnijcie 30 gram solonych orzeszków ziemnych i tyle samo gorzkiej czekolady. Następnie 25 gram cukru trzcinowego zmieszajcie z łyżeczką cynamonu. Przygotujcie nadzienie figowe wg tego przepisu: klik.
Formowanie rogalików
Po upływie dwóch godzin wyciągnijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je. Kształt koła mile widziany. Następnie posmarujcie ciasto musem z figi, posypcie orzeszkami i na koniec czekoladą. Przykryjcie je papierem do pieczenia i przygniećcie tak, żeby dodatki przykleiły się do ciasta. Ale nie za mocno. Ładniejsza przejechała wałkiem (pomysłowo) a potem nie mogła odkleić ciasta od blatu. Takie tam, przy pieczeniu. Następnie sciągnijcie papier a ciasto pokrójcie na równe części, jak pizzę.
Na koniec każdy trojkąt ciasta zawińcie w rogala. Rogaliki wstawcie na kwadrans do lodówki. Po tym czasie posmarujcie je żółtkiem i posypcie cynamonowym cukrem.
Pieczcie w 175 stopniach przez 40 minut, z termoobiegiem.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.