Ten przepis – faszerowana papryka zapiekana z ziemniakami – to efekt gruntownego czyszczenia lodówki. Fajne jest w nim to, że można go dowolnie modyfikować o składniki, które aktualnie macie pod ręką.
Farsz
Ugotujcie 100 gram ryżu. Na patelni usmażcie jedną dużą cebulę pokrojoną w kostkę i starte na tarce dwa ząbki czosnku. Następnie dodajcie 150 gram pokrojonego boczku i 250 gram mięsa mielonego.U nas wieprzowe. Całość przyprawcie solą, pieprzem, słodką papryką, chilli oraz kuminem. Gdy mięso się zrumieni przełóżcie je do miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem, całość doprawcie do smaku.
Warzywa
Trzy papryki, u nas czerwona, zielona i żółta umyjcie i przekrójcie na pół. Następnie wydrążce środek. Do tak przygotowanych papryk przełóżcie farsz z ryżu i mięsa. Na spód naczynia żaroodpornego przełóżcie resztę farszu, na nim ułóżcie faszerowe papryki. Po bokach i między paprykami ułóżcie obrane ćwiartki ziemniaków (u nas 3 sztuki). Posólcie je i skropcie odrobiną oliwy.
Pieczenie
Pieczcie bez przykrycia w 200 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut. Po tym czasie posypcie danie tartym żółtym serem i pieczcie jeszcze 5 minut.
Do farszu możecie dodatkowo dodać marchewkę czy pieczarki. A zamiast ziemniaków dobrze sprawdzi się np. cukinia. Ryż z kolei możecie zastąpić kaszą. Co kto lubi.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na Instagramie.